Kajak-kenu edzésversenyek lesznek Szolnokon

Sport, 2020.05.07

Hüttner Csaba, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a következő hónapokban a koronavírus-járvánnyal összefüggésben meghozott, a felkészülés biztonságát garantáló intézkedések betartásával edzésversenyeket szervez. Az első ilyen erőpróba május 26-án lesz Szolnokon.

A magyar szövetség (MKKSZ) csütörtöki hírlevelében emlékeztet: a tokiói olimpia elhalasztásával a szakember egy éves haladékot kapott arra, hogy megtalálja azokat az egységeket, amelyek a jövő tavaszi pótkvalifikációs viadalon megszerezhetik a hiányzó kvótákat.

"Őszig törölték az összes nemzetközi eseményt a sportágunkban, de a versenyzőink motivációját fenn kell tartani - mondta Hüttner Csaba. - Ráadásul jövő tavasszal szeretnénk minél többet megszerezni a hiányzó öt (egy női kenus, három férfi kenus, egy férfi kajakos) olimpiai kvótából, ezért edzésverseny-programot állítottunk össze. Hónapokon át tesztelni fogjuk a legígéretesebb egységeket férfi K-2 1000, C-2 1000, K-4 500, női C-2 500 méteren, valamint az egyeseket női C-1 200, és férfi C-1 1000 méteren."

A sorozat május 26-án Szolnokon, a Holt-Tiszán kezdődik. Aznap délelőtt két K-2 1000 méteres futamot rendeznek, két óra különbséggel. Ugyanaz az öt egység áll rajthoz mindkét futamban, így a versenyzők az olimpiai időrendhez hasonló terhelést kapnak majd. Délután ugyanilyen program vár a férfi kenusokra C-2 1000 méteren, ebben a számban mindkét futamban hat hajó fog rajthoz állni.

"A májusi után következő két edzésversenyt K-2 és C-2 1000 méteren június, illetve július végére időzítjük. A cél, hogy minél több párost próbáljunk ki versenykörülmények között. Komolyabb tétje nincs ennek a sorozatnak, de ha lesznek olyan versenyzők, akik több futamban is kimagasló eredményt érnek el, akkor ők már idén megszerezhetik a lehetőséget arra, hogy a jövő tavaszi pótkvalifikációs viadalon elinduljanak az adott számban" - tette hozzá a szövetségi kapitány.

A szövetségtől kapott tájékoztatás alapján férfi K-2 1000 méteren május végén rajthoz áll a tavalyi világbajnokságon majdnem olimpiai kvótát szerzett Kammerer Zoltán, Gál Péter duó, a 2019-ben U23-as világbajnoki címig jutó Koleszár Mátyás, Németh Viktor Máté páros, és három friss egység is. Béke Kornél Kulifai Tamással, Erdőssy Csaba Bogár Gáborral, Noé Zsombor pedig Dombvári Bencével ül egy hajóba.

"Kifejezetten örülök, hogy a legjobb párosok ellen tehetjük magunkat próbára Zsomborral - mondta Dombvári Bence, aki két honvédos csapattársával, Németh Viktorral és Koleszár Mátyással, valamint Noé Zsomborral és Béke Kornéllal március közepe óta edzőtáborozik Dunavarsányban. - Az elmúlt másfél hónapban nem hagytuk el a tábort, ahol a magyar szövetségnek köszönhetően ideális, és nem utolsósorban biztonságos körülmények között tréningezhetünk. Hetente kétszer edzünk párosban, a felkészülésünk már előrehaladott állapotban van, szeretnénk közel csúcsformában lenni május 26-án, a számonkérésen."

Dombvári Bence az M4 Sportnak adott interjúban beszélt arról is, hogy Noé Zsombornak - Varga Ádámmal együtt - pozitív lett a koronavírus-tesztje, ezért ő két hétig csak a szobájában edzett. Mint mondta, mivel párostársának tünetei nem voltak, reméli, hogy a teljesítményükön nem fog majd meglátszani a kihagyás és hogy átesett a betegségen.

A 27 éves kajakozót az elmúlt években kétszer is eltiltották - először kokainfogyasztás miatt, majd a riói olimpia előtt megbukott a doppingteszten -, most pedig arról beszélt, hogy jelenleg egyesben nem tud olyan jó időket menni, mint 2016-ban. Hozzátette ugyanakkor, reméli, hogy ez a páros teljesítményén nem fog látszani, és az ő kettősük lesz az, amely jövőre kijut a kvalifikációs versenyre.

A versenyző lebukásakor azt állította és emellett a mai napig kitart, hogy valaki belekeverte a tiltott szert az italába. Ahogy fogalmazott, nehéz éveken van túl, de már próbál nem foglalkozni a történtekkel, bár tény, hogy azóta sokkal bizalmatlanabb és elővigyázatosabb lett.

Az olimpia elhalasztásával kapcsolatban Dombvári Bence azt mondta: még egy kis lemaradásban van az eltiltása után, úgyhogy neki tulajdonképpen ez jól jött, kapott még egy évet arra, hogy utolérje magát. Hozzátette: nemcsak Tokióban szeretne ott lenni, hanem 2024-ben Párizsba is szeretne kijutni.

Kenu kettes 1000 méteren is hasonló helyzet, a háziversenyen elindulnak rutinos egységek, és újonnan összetérdelő duók is. Ott lesz a mezőnyben a tavalyi világbajnokságra indulási jogot szerzett Kiss Balázs, Dóri Bence páros, valamint Mike Róbert Korisánszky Dáviddal és Sáfrán Mátyás Bakó Tamással is. Hajdu Jonatán május végén Fejes Dániellel próbálkozik, rajtuk kívül rajthoz áll a Zombori Dominik, Koleszár Zoltán, és a Slihoczki Ádám, Kocsis Ádám egység is.

"Két edzésen vagyunk túl párosban, nagyjából sikerült összerakni a mozgásunkat, a második alkalommal már nagyobb iramokat is tudtunk evezni - árulta el a Fejes Dániellel alkotott párosáról az MKKSZ hírlevelében Hajdu Jonatán. - Úgy indult a szezon, hogy kipróbáltuk a párost Kiss Balázzsal, de nem úgy alakultak a dolgok, ahogy elterveztük. Akkor a szövetségi kapitány javasolta, hogy térdeljek össze Fejes Danival, Dóri Bencével vagy Bakó Tamással. Dani mellett döntöttünk az edzőmmel, Vajda Attilával, mert úgy ítéljük meg, hogy az ő technikája passzol az enyémhez. Ha jól sikerül a próba május végén, akkor folytatjuk a közös munkát, ha nem, akkor a következő tesztversenyen más párral próbálkozunk mindketten" - tette hozzá a Dunaferr SE kenusa.

Magyarország eddig hat női és öt férfi kajakos, valamint két női kenus kvótával rendelkezik a tokiói olimpiára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!