Kajak-kenu válogató - Kozák Danuta parádés győzelemmel tért vissza

Sport, 2024.05.01

Parádés győzelemmel tért vissza a versenyzéshez a hatszoros olimpiai bajnok Kozák Danuta, aki Csipes Tamarával párosban megnyerte a K-2 500 méteres döntőt a szolnoki kajak-kenu válogató szerdai versenynapján.

A Ferencváros 15-szörös világ- és 17-szeres Európa-bajnok, 37 éves klasszisa legutóbb a 2021-es koppenhágai világbajnokságon szállt vízre versenykörülmények között, azóta műtéten esett át és megszületett második gyermeke. Ezúttal azzal a kétszeres olimpiai bajnok Csipessel alkotott egy párost, akivel két és fél éve Dániában aranyérmet nyertek ebben a számban.

A rutinos duó most ott folytatta, ahol akkor abbahagyta, ugyanis előbb megnyerte előfutamát, majd a fináléban a remek rajt után fokozatosan ellépett a riválisoktól és a célba mintegy másfél hajóhossz előnnyel érkezett.

"Az előfutam nem volt jó érzés, de a döntő nagyon tetszett mindkettőnknek - mondta az M4 Sportnak Kozák Danuta. - Ez főleg annak fényében volt jó, hogy nem is mentünk éles pályát együtt, két edzésünk volt eddig. De szeretnénk még jobbá tenni."

Arra kérdésre, hogy mik a távlati terveik, Csipes azt válaszolta, hogy "nyilván az olimpia".

"Későbbre nem nagyon tervezünk. Én baromi jól érzem magam Dana mögött. Nálunk tényleg csak az a kérdés, hogy ennyi idősen, bár nem vagyunk öregek, de a sportban azért azok vagyunk, nyugdíjas korosztály, hogy egyáltalán van-e még keresnivalónk a fiatalok között. Az, hogy becsülettel felkészülünk, nem kérdés. Tudunk jól kajakozni együtt, szerintem ez sem. Remélem, ez a mai mindenkit meggyőzött, mert sokakban volt még kérdés. Remélem, hogy már nincs!" - fogalmazott a Honvéd kajakosa.

Kozák Danuta még hozzátette, hogy az elmúlt években ugyan nem hiányzott neki a kajakozás, de mégis szereti magát megméretni.

"Nagyon nehéz újra beállni versenyezni, de mégis valahol lételem" - mondta.

Másodikként a Gazsó Alida Dóra, Fojt Sára kettős végzett, míg a harmadik a Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese páros lett, amely várhatóan harcba szállhat majd ebben a számban a jövő héten, Szegeden sorra kerülő olimpiai pótkvalifikációs regattán. Magyarország női kajakban eddig négy kvótát gyűjtött a párizsi játékokra, a hiányzó kettőt a Maty-éren lehet majd megszerezni, de csak olyan versenyző küzdhet érte, aki korábban még nem szerzett (Csipes és Gazsó is tagja volt a tavalyi vb-n kvótaszerző négyesnek).

A másik két szerda déli döntő kisebb meglepetéssel zárult.

Férfi K-2 500 méteren a tavaly magyar bajnok fiatal Kurucz Levente, Opavszky Márk páros előbb az előfutamban, majd a fináléban is legyőzte az egy éve világkupa-győztes és most is favorit Nádas Bence, Tótka Sándor kettőst, míg a kenusok hasonló számában egy új egység, Adolf Balázs és Hajdu Jonatán diadalmaskodott. A tavalyi vb-n ötödik helyével az országnak kvótát szerző Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kettős az előfutamát megnyerte, de aztán a döntőben lecsúszott a dobogóról, negyedik lett.

"Nagyon koncentráltunk a rajtra, és úgy érzem, rajt-cél győzelmet arattunk. Sokat készültünk rá és meglett az eredménye." - nyilatkozott a 21 éves Kurucz Levente. Versenyzőtársa hozzátette: a következő állomás számukra a jövő heti vk-verseny lesz, s remélik, hogy ott ugyanilyen jó, vagy még jobb pályát tudnak majd teljesíteni.

Adolf Balázs azt mondta, nem tudta, mire számítson a párosuktól, s nyilván meglepetés, hogy ők nyertek.

"A döntőbe jutottak közül mindenki hasonló teljesítményre képes. Ma nekünk jött ki jól a lépés, de ettől nem szállunk el, tudjuk, hogy ez még csak az első lépcsőfok, és van még legalább három, hogy mi indulhassunk az olimpián." - fogalmazott.

Hajdu Jonatán - aki korábban Fekete Ádámmal kétszer is vb-ezüstérmet szerzett ebben a számban, C-2 500 méteren - elárulta, hogy még nem igazán volt versenyhangulatban.

"Gondolom a jövő héten megyünk a világkupára. Mivel Balázzsal még soha nem versenyeztünk együtt, az edzések alapján nem tudtam, hogy mire számíthatok. Most viszont már kicsit jobban be tudjuk lőni magunkat, hogy ha edzésen így vagy úgy megyünk, az mit fog jelenteni a versenyen" - mondta.

Az idei első válogató csütörtökig zajlik a Holt-Tiszán, a jövő heti versenyeken - a pótkvalifikáción és az ugyancsak Szegeden sorra kerülő világkupán - induló egységeket ezután jelöli ki Hüttner Csaba szövetségi kapitány.

Eredmények (a szövetség eredményközlője alapján):

férfi K-2 500 m:
1. Kurucz Levente, Opavszky Márk (Plastex Kanizsa KKK, MTK) 1:30.153 p
2. Nádas Bence, Tótka Sándor (MVM Szegedi VSE, UTE) 1:30.609
3. Noé Zsombor, Varga Ádám (KSI SE) 1:31.939

férfi C-2 500 m:
1. Adolf Balázs, Hajdu Jonatán (Ferencváros, DKSE Dunaújváros) 1:41.262 p
2. Fejes Dániel, Kollár Kristóf (Budapesti Honvéd SE, Atomerőmű SE) 1:43.720
3. Molnár Csanád, Juhász István (MVM Szegedi VSE, Atomerőmű SE) 1:44.736

női K-2 500 m:
1. Kozák Danuta, Csipes Tamara (Ferencváros, Budapesti Honvéd SE) 1:42.081 p
2. Gazsó Alida Dóra, Fojt Sára (Budapesti Honvéd SE, Kovács Katalin Akadémia) 1:44.975
3. Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese (Szolnoki KKK, Kovács Katalin Akadémia) 1:46.835


A válogató további döntős programja:

később:
női C-1 200 m 16.30
férfi K-1 200 m 16.35
női K-4 500 m 17.00

csütörtök:
férfi C-1 1000 m 12.20
női C-2 500 m 13.10
férfi K-1 1000 m 13.15
női K-1 500 m 13.30
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!