Kajak-kenu válogató - Több versenyző teljesítménye is tetszett a szövetségi kapitánynak

Sport, 2022.05.30

Hüttner Csaba szövetségi kapitány elsősorban a két kenus, Bragato Giada és Adolf Balázs teljesítményét dicsérte a kajak-kenusok hétvégi válogatója után, de szerinte a kajakos Kopasz Bálint és Lucz Anna is kiemelkedett a mezőnyből a szegedi hétvégén.

Bragato és Adolf egyformán négy győzelmet aratott a Maty-éren.

"Mindketten kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, ráadásul erőltetett menetben tették ezt, délelőtt előfutam, középfutam, délután döntő rendszerben, és erős ellenfeleket győztek le" - értékelt az M4 Sport hétfői Sporthíradó című műsorában a szakember.

Hozzátette: nagy meglepetést nem okozott, hogy a két versenyző ilyen jó formában van, mert ezt már egy héttel korábban, a racicei világkupán is bizonyították. Hüttner hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a női kenuban nagy ellenfélnek számító Takács Kincső, Balla Virág páros betegséggel küzdve, nem százszázalékos állapotban versenyezte végig a válogatót, a férfi kenusoknál pedig nem volt ott a mezőnyben - ugyancsak betegség, sérülés miatt - az új olimpiai számban, 500 párosban tavaly vb-ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duó.

A szövetségi kapitány szerint a kenus szakágnak csak jót tehet a Hajdu, Fekete és az Adolf, Fejes Dániel duó, illetve a Takács, Balla és a Bragato, Nagy Bianka kettős rivalizálása.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint 1000 méteren nagy fölénnyel utasította maga mögé a Tokióban is mögötte második Varga Ádámot - Hüttner szerint utóbbi versenyző rossz taktikát választott a döntőre -, és 500-on is ugyanez volt a sorrend, a győriek kajakosa ezen a távon is meggyőző különbséggel nyert.

"Szerintem ez még nincs lejátszva, mert tudjuk, hogy mindig nagyon nagy csatákat vívnak egymással" - fogalmazott a szakvezető.

Hüttner Csaba kiemelte: nagyon sajnálja, hogy a 200-on ötkarikás aranyérmes Tótka Sándor és a párosban olimpiai negyedik Nádas Bence - ugyancsak betegség miatt - nem volt ott az első válogatón, a hiányuk különösen a négyes összeállítása szempontjából volt fájó. Ezzel együtt örült Kuli István győztes visszatérésének és Csizmadia Kolos jó formájának, valamint a fiatalok figyelemreméltó szereplésének.

Lucz Anna három első és egy harmadik hellyel zárta a hétvégét, a kapitány szerint az UTE kajakosa nagyon sokat fejlődött. Klubtársával, Kiss Blankával megnyerték a K-2 500 méteres olimpiai számot, Hüttner úgy véli, a hosszabb távra való készülés a 200 méteres versenyekben is segítette őket.

"Ötszáz párosban fantasztikusan teljesítettek, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy több nagy név idén hiányzik a mezőnyből. Most már az ő mértékadó teljesítményükhöz kell alkalmazkodni" - mondta Hüttner Csaba, kiemelve, hogy a női kajakosok 500 egyes számát is egy nagyon fiatal kajakos, a szintén újpesti 19 éves Rendessy Eszter nyerte.

A második, egyben utolsó válogató egy hónap múlva lesz Szolnokon. Az idei vb-t augusztus 3. és 7. között a kanadai Halifaxben rendezik, a kontinensviadalra pedig a müncheni multisport Eb keretében kerül sor augusztus 18-tól 21-ig.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!