Kajak-kenu vb - Három érem és négy olimpiai kvóta a pénteki döntőkben

Sport, 2023.08.25

A magyar versenyzők három érmet, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot, valamint a férfi kajaknégyes révén további négy párizsi kvótát gyűjtöttek a pénteki döntőkben a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású férfi kvartettnek egy európai riválisát kellett megelőznie az 500 méteres fináléban ahhoz, hogy négy indulási jogot gyűjtsön Magyarországnak ebben a szakágban, és ez nem is okozott gondot a számára. Olyannyira nem, hogy féltávnál még vezetett, s bár a második 250 méteren a hazai közönség támogatását élvező németek megelőzték, másodikként ért a célba.

A Gazsó Alida Dóra, Csipes Tamara, Rendessy Eszter, Hadvina Dóra összeállítású női kajaknégyes már azzal megszerezte a kvótát, hogy bejutott a döntőbe 500 méteren, ott azonban nem tudott beleszólni az érmes helyek sorsába és hetedik lett. Az egység a vb-n végig küszködött a rajttal, amely most sem sikerült jól, s ezúttal a táv többi részében sem tudott harcolni a riválisokkal. A győzelmet az ötszörös olimpiai bajnok Lisa Carrington vezette új-zélandiak szerezték meg.

Az ötkarikás indulási jog ebben a sportágban nem névre szól, a magyar olimpiai csapat a jövő évi válogatókon alakul majd ki.

Ami a nem olimpiai számokat illeti, a K-1 1000 méteren olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint nagyszerű győzelmet aratott 500 méteren úgy, hogy már a táv felénél az élen haladt és végig uralta a pályát. A győriek 26 éves kajakosa pályafutása negyedik vb-címét gyűjtötte be.

"Az utolsó húsz méteren körülnéztem és akkor már láttam, hogy meglesz. A végén kicsit elsavasodtam, de ez természetes ebben a kemény mezőnyben, örülök, hogy sikerült nyernem. Nem lesz gond azzal, hogy holnapra, a párosra is jó formában legyek" - mondta a klasszis versenyző arra utalva, hogy szombaton Nádas Bencével párosban harcba száll az olimpiai kvótáért.

A címvédőként induló Kiss Blanka, Lucz Anna kajakpáros jól rajtolt ugyan, de a táv második felét nem bírta a tőle megszokott módon, így ezúttal bronzérmet szerzett 200 méteren. A páros tagjai először azt hitték, negyedikek lettek, csak a vegyes zónában derült ki számukra, hogy - a győztes lengyelek, valamint németek mellett - újra dobogóra állhatnak.

"Én biztosan láttam, hogy negyedikek vagyunk, örülök, hogy nem lett igazam. Ez lelkileg nagyon jót tesz nekem és a verseny hátralévő részére is segítség" - nyilatkozott Lucz Anna, aki még két számban érdekelt a vb-n.

"Szerintem ennél több volt bennünk, de mentálisan nagyon megviselt bennünket ez az év és ez a verseny is, úgyhogy emiatt csak kilencven százalék jött ki belőlünk. De örülök, hogy ez elég volt a bronzéremhez, az a tíz százalék a második száz méterben maradt" - fogalmazott újpesti klubtársa, Kiss Blanka.

Horányi Dóra és Takács Kincső hatodik lett C-2 200 méteren, Fejes Dániel nyolcadiként zárt C-1 500-on, Koczkás Dávid pedig kilencedikként ért célba a kenu egyesek sprinttávú fináléjában. A nők hasonló versenyében Balla Virág a később sorra kerülő B döntőben lesz érdekelt.

A pénteki nap krónikájához tartozik, hogy a para döntők során a honvédos Kiss Péter Pál megvédte címét KL1 200 méteren - sorozatban harmadszor -, ezzel egyben kvótát szerzett az országnak a jövő évi paralimpiára, amelyen szintén ő a címvédő. A szám másik magyarja, Suba Róbert negyedik lett a fináléban.

A vb vasárnapig tart, szombaton tíz döntőt rendeznek, mindegyikben lesz magyar hajó.

A további program:

szombat:
200, 500 és 1000 méteres döntők 10.54
200, 500 és 500 méter vegyes középfutamok 15.00

vasárnap:
para döntők 11.00
200, 500 és 1000 méteres, valamint 500 méter vegyes döntők 11.28
5000 méteres döntők 14.04

(+FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!