Kajak-kenu vb - Két magyar egység már döntős

Sport, 2022.08.03

A szerdai előfutamokból egyelőre két magyar egység biztosította a helyét a hétvégi döntőkben a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon.

Miután Korisánszky Dávid ötödik helyével a középfutamba került C-1 200 méteren, az 500 méteres kajaknégyesek előfutamai következtek a programban. Bár Magyarország a nőknél olimpiai címvédő és tavaly második lett a koppenhágai vb-n, ezúttal egy teljesen új, fiatal egység - Fojt Sára, Pupp Noémi, Kőhalmi Emese és Gazsó Alida Dóra - képviseli az ország színeit, s a négyes nem igazán tartozik a legnagyobb esélyesek közé. A bemutatkozó pálya ezzel együtt jól sikerült, a féltávnál birtokolt negyedik hely után a hajrában sikerült megelőzni a dánokat, így az új-zélandiak és a németek mögött beérve összejött a továbbjutás a szombati döntőbe, ez az első három egységnek járt.

"Van mit javítani, az eleje nem volt a legtökéletesebb, a vége aztán már jól sikerült. Megvan a döntő, addig megpróbálunk mindent kijavítani" - nyilatkozta a közmédiának a vezérevezős, Fojt Sára.

A Kuli István, Csizmadia Kolos, Varga Ádám, Nádas Bence összeállítású magyar férfi kvartett is harmadik lett előfutamában a spanyolok és a címvédő ukránok mögött, de mivel itt csak az első hely ért egyenes ági továbbjutást, ennek a csapatnak pénteken újra vízre kell szállnia, hogy a középfutamból biztosítsa helyét a legjobb kilenc között.

"Első pályás menés volt, voltak kisebb hibák, de úgy érzem, ha ez összeáll, sokkal szorosabb is lehet. Nem vagyunk csalódottak" - mondta Csizmadia Kolos.

A kenu kettesek 500 méteres versenyeiben a nőknél Bragato Giada és Nagy Bianka nagyot küzdött, s végül a házigazda kanadai egységet mindössze három századmásodperccel megelőzve elcsípte a harmadik helyet, így már készülhet a szombati fináléra.

A férfiaknál a tavaly ezüstérmes Hajdu Jonatán, Fekete Ádám duónak meg kellett volna nyernie előfutamát ahhoz, hogy kihagyhassa a középfutamot, de ettől messze volt, mert bár féltávnál még a harmadik helyen lapátolt, nem sokkal lemaradva a spanyoloktól és a kínaiaktól, a második 250-et már nem bírta, így végül a litvánok is megelőzték. A negyedik hely pénteki, középfutamos folytatást jelent.

"Idén ez volt az első pályánk a nemzetközi mezőnyben, és úgy éreztem, nem is találtuk még meg a megfelelő ritmust. Futamról futamra jobbak leszünk, rá kell éreznünk, hogy mit tudnak ezek a srácok. Nyilván bennünk van, hogy én idén kétszer is koronavírusos voltam, Jonatán pedig sérült, de azért jöttünk, hogy fejlődjünk és kihozzuk magunkból a maximumot" - fogalmazott Fekete Ádám.

Az MTK 21 éves, vb-újonc kajakosa, Balogh Gergely egy második hellyel debütált K-1 500 méteren - az előfutamból a sok nevező miatt nem lehetett egyből a döntőbe kerülni. A pénteki második forduló már jóval több izgalmat ígér.

"Elégedett vagyok az előfutammal, robogunk tovább. A folytatásban majd nagyobbat kell menni a végén, igyekszem felpörgetni magam, de szerintem higgadt tudok majd maradni" - mondta a fiatal versenyző.

A vb nyitónapján további öt magyar egység száll vízre a Banook-tavon, ahol péntekig zajlanak az előcsatározások. A döntőkre szombaton és vasárnap kerül sor.

A szerdai utolsó magyar induló az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint lesz a K-1 1000 méter harmadik előfutamában, magyar idő szerint 21.29 órakor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!