Kajak-kenu-vb - Kopasz edző-édesanyja szerint fia is megéli a sikert, de nem fürdik benne

Sport, 2019.08.24

Demeter Irén, a K-1 1000 méteren világbajnoki aranyérmes Kopasz Bálint édesanyja és edzője szerint fia a szegedi, olimpiai kvalifikációs vb előtti esztendőben nagyon sokat erősödött és fejlődött.

Demeter Irén az MTI-nek elmondta: Kopasz az előfutamban, majd a középdöntőben is tökéletesen oldotta meg a feladatokat.

"Az előfutamban megvolt a biztos továbbjutás, a középdöntőben pedig nem állt le meccselni a portugál Pimentával, nem adta ki magából a száz százalékot" - hangsúlyozta. Hozzátette: a pénteki középdöntőben szokatlan, így zavaró volt fia számára, hogy a szpíkertől már féltávtól hallotta a verseny aktuális alakulását, illetve érezte a tömeg erejét. Ezért a döntő előtt megbeszélték, hogy a hajrára ezt igyekszik kirekeszteni.

"Sikerült neki, így csak magára tudott figyelni. És azt is megvalósította, hogy 500 méterig ott legyen az előtte lévő hajók végénél, ahonnan lehet és kell indítani a hajrát. Tavaly ugyanis erre még fizikailag nem volt képes, de alkatilag az elmúlt évben ért be annyira, hogy már ezen is sokat tudtunk dolgozni. Talán nem látszik rajta külsőre, de Bálint attól még nagyon erős. Aztán sokat foglalkoztunk az utolsó 200 méterrel, a hajrával is, de annak csak úgy lesz eredménye, ha a táv előtte lévő része is rendben van" - fejtette ki.

Demeter Irén kiemelte: nemcsak edzőként, anyaként is szerencsésnek érzi magát, mert mindhárom fia "szerény, csendes, visszahúzódó srác", a legfiatalabb, Bálint pedig olyan "alázattal és szerénységgel áll a sporthoz, ami példaértékű és ritkaság a mai világban".

Kopasz Bálint azonban 22 évesen egy csapásra az ország kedvence lehet, hiszen a vb egyik reklámarcaként magyar sikersportágban lett vb-aranyérmes. Ráadásul legutóbb 22 éve sikerült magyar kajakosnak K-1 1000 méteren, a szakág királyszámában vb-aranyérmet nyernie. Mindezt az olimpia előtti évben, így Tokióban is az egyik aranyvárományosként tekinthet rá a sportág és a közvélemény. Demeter Irén ennek ellenére édesanyaként és edzőként sem fél attól, hogy a népszerűség teherként jelentkezik.

"Bálint nagyon jól kezeli ezt a felhajtást, nem jelent számára terhet, mivel nem foglalkozik vele. A sikert persze a maga módján ő is megéli, de nem fürdik benne, mint egy extrovertált típusú ember" - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!