Kajak-kenu-vb - Kopasz és Lucz Dóra döntős, újabb négy kvótaszerzési esély elszállt

Sport, 2019.08.23

A pénteki versenynap programja öt olimpiai szám középfutamaival zárult a szegedi olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon, a magyar egységek közül kettőnek - a kajakos Kopasz Bálintnak és Lucz Dórának - sikerült beverekednie magát a szombati döntőbe. Férfi K-1 200 és C-2 1000 méteren, valamint női C-1 200 méteren a hazaiak ezen a vb-n nem szereznek tokiói kvótát.

Az ötkarikás számokban nagy a "tolongás" a Maty-éren, így az óriási mezőnyök miatt az előfutam után jellemzően kötelező a középfutam is.

Kajak egyes 200 méteren Lucz Dóra - miután szurkolt testvérének, a Kiss Blankával 200 párosban bronzérmet szerző Annának - nagyot küzdött az első három közé kerülésért. Féltávnál még úgy tűnt, lemarad a továbbjutásról, de aztán remek hajrájával feljött a második helyre a lengyelek olimpiai ezüstérmese, Marta Walczykiewicz mögé, így vízre szállhat egy nap múlva az éremért és a kvótáért.

"Nagyon örülök, hogy sikerült, az edzőmmel majd elemezzük a történteket, és aztán készülök a fináléra. Minden úgy alakult, ahogy terveztük. Nem gondolok a kvótaszerzésre, a döntőben az a célom, hogy kihozzam magamból a legjobbat" - nyilatkozott az UTE 24 éves kajakosa.

A férfiak hasonló számában a négy középfutamból csak az első két-két versenyző és a legjobb harmadik jutott tovább. Csizmadia Kolos futamát hibás rajt miatt visszalőtték, majd a magyar versenyző óriásit harcolt, de végül hat századmásodperccel lemaradt a harmadik helyről, amely döntőt ért volna.

"Tökéletes pályát mentem, a többiek egyszerűen jobbak voltak - értékelt az Angyalföldi VSE 23 éves kajakosa. - A berúgást még vissza kell majd néznem, de egyébként jól mentem. A visszalőtt rajt sem zavart meg, talán még jobban felnyomta bennem az adrenalint."

A szegediek 19 éves kenusának, Nagy Biankának sem sikerült a kilenc közé kerülés, és így a kvótaszerzés, mert hatodikként ért célba az új ötkarikás szám, a C-1 200 méter utolsó középfutamában, azaz messze volt a továbbjutást érő első három helytől.

"Az előfutamban, ahol csúcsot eveztem, tizedik voltam az időeredményem alapján, szerencse kellett volna ahhoz, hogy döntőbe jussak. Például az, hogy megforduljon a szél, ami nekem kedvezett volna. Fiatal vagyok, a kvótaszerzés nagy feladat lett volna számomra, de a döntő elvárható célkitűzés. A B döntőben igyekszem majd javítani" - nyilatkozott Nagy.

Következtek a férfi kenu kettesek 1000 méteres versenyei, ezekben is az első három között kellett zárni a döntős szereplés lehetőségéért. A magyar egységben az utolsó pillanatban cserélni kellett, a beteg Dóri Bence helyett a rutinos Mike Róbert került Kiss Balázs mögé a hajóba, s az átalakított egység csütörtökön egy ötödik hellyel nyitott az előfutamban. Mike két és fél órával korábban még a 200 méter páros fináléjában szerepelt, de valószínűleg nem ezen múlt, hogy az egy kilométeres középdöntőben nem volt esélye a párosuknak. Az ötödik helyen végeztek, így egy nap múlva ők is a B döntőben szállhatnak csak vízre.

"Nem lehet egyik napról a másikra összetenni egy párost. Kihajtottuk magunkat, ebben a helyzetben ennyi volt a maximum ettől az egységtől" - nyilatkozott Mike Róbert.

A nap zárásaként a friss Európa Játékok-győztes Kopasz Bálint javított a magyar mérlegen, végig együtt haladt a címvédő portugál Fernando Pimentával, hol egyikük, hol másikuk vezetett, s végül a célba is együtt érkeztek. Bár egy hajszállal Pimentáé lett a futamgyőzelem, a 22 éves magyar is magabiztosan lépett tovább a fináléba.

"Annyit adtam ki magamból, amennyit akartam. Nem volt szükség teljes erőbedobásra, az a döntőben visszaütött volna. Biztos, hogy Pimenta is végig taktikázott, de a fináléban mások is nagy ellenfelek lesznek. Az utolsó 200-250 métert nagyon sokat gyakoroltuk az edzéseken, hogy legyen még erőm robbantani a végén" - mondta Kopasz Bálint, a győriek versenyzője.

Azokban az egyes és páros számokban, amelyekben Szegeden nem sikerül a kvótaszerzés, a jövő évi pótkvalifikációs viadalokon még lesz lehetőség a javításra.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!