Kajak-kenu vb - Kopasz és Rendessy döntős 1000, illetve 500 méteren

Sport, 2022.08.05

Kopasz Bálint és Rendessy Eszter bejutott a szombati döntőbe a királyszámban, K-1 1000, illetve K-1 500 méteren a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon.

Az UTE 20 éves, ifjúsági korosztályban olimpiai és világbajnok, felnőttként vb-újonc kajakosa, Rendessy az előfutamban aratott győzelme után a pénteki középfutamban nagyot harcolt a német Jule Hakével és a horvát Anamaria Govorcinoviccsal, de hármuk továbbjutása egyértelmű volt. Rendessy féltávnál a harmadik helyen haladt, majd a hajrában horvát ellenfelét megelőzte, így akárcsak 1000 méteren, az olimpiai távon is ott lesz a döntőben egyesben.

"Nagyon fájt ez az ötszáz méter, de jól sikerült. Egyelőre el sem hiszem. Olyanokkal versenyezhetek majd a döntőben, akiket eddig csak a tévében láttam. Elvárást nem támasztok magammal szemben, szeretném kiélvezni a verseny minden pillanatát" - mondta a közmédiának a fiatal versenyző.

A férfi kajakosok 1000 méteres versenyének harmadik középfutamában az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz nagyszerűen rajtolt, majd a táv felénél körülbelül két hajóhossz előnnyel haladt a mezőny előtt. Még a hajrához is elsőként érkezett, de aztán láthatóan kiengedett - később Nádas Bencével 500 párosban is vízre száll a döntőbe jutásért -, s végül a cseh Josef Dostal mögött a második helyen lépett tovább a fináléba.

"Örülök, hogy könnyedén sikerült a rajtom, utána mentem egy erős utazót, mindenkit több hajóval megelőztem. Az utolsó kétszázon jött Dostal, ő szeret a végén csatázni, nem baj, a döntőben majd megnézzük, ki lesz a jobb. Én a végén tudtam tartalékolni, ez fontos lesz délután, párosban" - nyilatkozott a Győr 25 éves világklasszisa.

Férfi kenu egyes 500 méteren a tokiói olimpikon Fejes Dániel nem tudott beleszólni a továbbjutó helyek sorsába, ötödikként ért be, s ez számára B döntős folytatást jelent.

"Jó pálya volt. Úgy tűnik, jelenleg ez a realitás. A következő feladat a B döntő, azt akarom minél jobban megcsinálni." - értékelt szűkszavúan a 22 éves kenus.

Pénteken további négy középfutamban lesznek érdekeltek a magyarok, az utolsó közép-európai idő szerint 21.30 órakor kezdődik.

A finálékat szombaton és vasárnap tartják a Banook-tavon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!