Kajak-kenu vb - Magyar futamgyőzelmek

Sport, 2022.08.03

A szerdai program második felében több magyar egység is megnyerte előfutamát a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon, ez azonban nem minden esetben jelentett döntőbe jutást.

A helyi idő szerint délutáni műsor kezdeteként a Kiss Blanka, Lucz Anna kajak kettes szerezte meg a magyar küldöttség első futamgyőzelmét. A tavaly ezüstérmes duó a visszalőtt első rajt után a lengyelekkel és a kanadaiakkal vívott nagy csatát 200 méteren, s bár elég lett volna az első három között zárnia, maga mögött tudta tartani riválisait, így első hellyel lépett tovább a szombati fináléba.

"Kicsit megzavart, hogy visszalőtték a rajtot, a második rajtunk nem is volt olyan jó. Aztán száznál kicsit megbillentünk, úgyhogy nem ez volt a legjobb pályánk, remélem, hogy ennél tudunk majd jobbat is" - nyilatkozott a közmédiának Lucz Anna.

A férfi kenu egyesek 500 méteres versenyében a tokiói olimpikon Fejes Dánielnek nyernie kellett volna az egyenes ági továbbjutáshoz, de mivel nagyon erős futamba került - mellette például az 1000 méter tavalyi ötkarikás bajnoka, a brazil Isaquias Queiroz dos Santos lapátolt, aki aztán fölényes győzelmet aratott -, erre nem volt esélye. A rossz első rajtot követően Fejes a középmezőnyben haladt, végül negyedikként ért célba, ami középfutamos folytatást jelent.

"Kicsit erőlködős pálya volt, nem tudtam igazán kievezni magam. Inkább az elejére, a jó rajtra koncentráltam, utána az utazót egy kicsit elkapkodtam, de a következő pályákon ezt jól tudom majd kezelni, hasznosítani" - mondta Fejes Dániel.

A két kajak egyes olimpiai számban, női 500, illetve férfi 1000 méteren a nagy létszámú nevező miatt nem lehet kihagyni a középfutamot. Előbbi versenyben az ifjúsági korosztályban olimpiai és világbajnok, felnőttként vb-újonc Rendessy Eszter erejét remekül beosztva futamgyőzelemmel nyitott, míg utóbbiban az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Kopasz Bálint rajt-cél győzelmet aratva, fölényesen nyert. Folytatás mindkettőjük számára pénteken a középfutamban.

"Ez volt életem első felnőtt vb-pályája, nem mondom, hogy nyugodt voltam, de örülök, hogy így sikerült" - értékelt az UTE 20 éves kajakosa, Rendessy Eszter.

"Egy jó erős előfutamot tudhatok magam mögött, szerettem volna, ha kicsit könnyebb, de az időjárás nem segített, elég erős volt a szembeszél és az oldalhullámzás. Ezzel együtt jónak éreztem a formámat és ez a legfontosabb" - fogalmazott Kopasz Bálint, aki napra pontosan egy évvel ezelőtt lett olimpiai bajnok Tokióban.

Az eredeti kiírás szerint a női kenu kettes 200 méteres számban is rendeztek volna előfutamokat, de végül kiderült, hogy csak kilenc hajóból áll a mezőny, így az 500-on is döntős Bragato Giada, Nagy Bianka duó a rövidebb távon is készülhet a fináléra.

A Banook-tavon péntekig zajlanak az előcsatározások, a döntőket szombaton és vasárnap tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!