Kajak-kenu vb - Rendessy ezer méteren döntős

Sport, 2022.08.04

A vb-újonc Rendessy Eszter az 500 méteren aratott futamgyőzelem után 1000 egyesben egy újabb első hellyel biztosította a helyét a döntőben a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokságon, rajta kívül bejutott a vasárnapi fináléba a férfi 1000 méteres kajak és kenu kettes, valamint Balla Virág 500 méter egyesben.

A helyi idő szerint csütörtök déli program során majdnem minden számban az első három hely automatikus döntős szereplést ért, ez alól csak a férfi kenu egyesek 1000 méteres versenye volt kivétel, ebben meg kellett nyerni az előfutamot az egyenes ági továbbjutáshoz.

A tavalyi, koppenhágai vb-n bronzérmes, tokiói olimpikon Adolf Balázsnak nem volt reális esélye a győzelemre, miután a francia Adrien Bart és az ukrán Pavlo Altukov korán meglépett a mezőnytől, s az előnyüket meg is őrizték a célig. A magyar kenus kezdetben a negyedik helyen haladt, majd feljött a harmadikra, s itt is fejezte be a futamot, amely után pénteken még vár rá egy középfutam.

"Szerettem volna győzni, főleg úgy, hogy mindkét előttem végző ellenfelemet megvertem már idén. A középfutamra felszívom magam, ez szinte már rutinszerű nálam, hogy a rossz előfutamot egy jó pálya követ" - mondta a közmédiának Adolf Balázs.

Férfi K-2, illetve női K-1 1000 méteren nem bíztak semmit a véletlenre a magyarok, előbbi számban a Noé Bálint, Kulifai Tamás duó, utóbbiban pedig Rendessy Eszter utasította maga mögé a mezőnyt. A rutinos Noé, Kulifai kettős, amely egy éve harmadik volt a vb-n, remekül építette fel a pályáját, úgy nyert, hogy csak a hajrában állt az élre.

"Megbeszéltük, hogy úgy fogunk versenyezni, ahogy otthon szoktunk. Bár elég erős a szembeszél, így a pálya közepén kicsit óvatosabban mentünk, hogy maradjon erőnk a hajrára. A kanadaiak a végére elfáradtak, mi pedig megvalósítottuk, amit elterveztünk" - értékelt Noé Bálint.

A szerdán 500-on is futamgyőztes, 20 éves Rendessy a rossz rajt után hamar összeszedte magát, s a táv nagy részében vezetett, a továbbjutásához kétség sem férhetett.

"Azt hittem, hogy a tegnapinál rosszabb már nem lehet a rajtom, de most megmutattam, hogy igen. De remélem, hogy ezen tudok javítani. Holnap még jön egy 500-as középfutam, a többit majd meglátjuk" - fogalmazott a fiatal kajakos.

Kenu egyes 500 méteren Balla Virág kanadai és német riválisa mögött magabiztosan szerezte meg a harmadik, még döntőt érő helyet és férfi C-2 1000 méteren is ez a pozíció jutott a Kiss Balázs, Hodován Dávid párosnak. Utóbbi számban a háromszoros olimpiai bajnok Sebastian Brendel vezette németek nyertek a kanadaiak és a biztos harmadik magyarok előtt.

"Nem igazán vagyok elégedett, szerettem volna nyerni. A melegítőktől a szélén megkaptam a hullámokat, és ez olyan szinten meglepett az első ötven méteren, hogy szerintem ilyen rosszul még életemben nem rajtoltam. Remélem, hogy a döntőben majd valamelyik belső pályát kapom." - nyilatkozott Balla Virág.

"Úgy éreztük, hogy kontrolláltuk a pályát, a saját taktikánk szerint mentünk. Szerettünk volna szélső pályára kerülni a döntőben, még ezzel is tudtunk játszani, mert a harmadik hely ebből a szempontból jobb" - mondta a parton Kiss és Hodován.

A második, csütörtöki versenynapon még további három magyar egység száll vízre az előfutamban, közülük az utolsó a K-2 500 méteres vegyes páros lesz - Kurucz Levente és Gazsó Alida Dóra - közép-európai idő szerint 21.37 órakor.

A Banook-tavon péntekig zajlanak az előcsatározások, a döntőket szombaton és vasárnap tartják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!