Kajak-kenu-vb - Újabb két magyar hajó a döntőben

Sport, 2019.08.23

A péntek déli elő- és középfutamok után újabb két magyar hajó került a döntőbe a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Férfi kajak kettes 200 méteren Balaska Márk kétszeres címvédő, ezúttal azonban nem a négyesben szereplő Birkás Balázs, hanem Apagyi Levente a párostársa. Az új kettős fantasztikus teljesítménnyel tette le a névjegyét az előfutamban, a sprinttávon ritkán látható, több mint egy hajóhossz előnnyel verte a mezőnyt, s mivel a győzelem egyből finálét ért, már készülhet a vasárnapi éremcsatára.

Balaska azt mondta, szeretné újra átélni azt, amit az előző években, hazai pályán mindenképpen érmet akarnak a nyakukba.

"Sikerült Leventével jól egymásra hangolódnunk, a parton is jól kijövünk, szerintem nem lesz gond a döntőben sem. Levi szívvel-lélekkel beletette a munkát abba, hogy idekerüljünk." - dicsérte új versenyzőtársát.

Balla Virág és Devecseriné Takács Kincső kenupárosa ugyancsak döntős a legrövidebb távon, miután a kínaiak mögött másodikként ért célba, és ebben a számban az első három kihagyhatja a középdöntőt.

Balla elmondta: miután az olimpiai versenyszám, az 500 méter páros a fő számuk a vb-n, a 200 métert bemelegítésnek tekintik. Az előfutamban a rajtot gyakorolták, és azt, ahogy abból felveszik a hosszabb táv csapásszámát.

"A futamgyőztes kínaiaknak, ellentétben velünk, ez a fő számuk. Ezért nem is foglalkoztunk velük, de azért zavar, hogy megelőztek minket" - nyilatkozta Takács Kincső.

Bodonyi András pénteken már a középfutamban szállt vízre C-1 500 méteren, ahol ugyancsak az első három hely ért finálét. Ugyan mindent megtett, hogy odaérjen, de szoros küzdelemben lemaradva ötödikként zárt, s ez azt jelenti, hogy szombaton a B döntőben indul, azaz legjobb esetben is tizedik lehet.

Pénteken délután megrendezik az első döntőket a Maty-éren, hét olyan számban találnak gazdára az érmek, amely nem szerepel az olimpiai programban. Minden fináléban lesz magyar hajó.

(FOTÓ)

később:

A döntők 15.03:
női K-2 200 m (Lucz Anna, Kiss Blanka)
férfi C-2 200 m (Korisánszky Dávid, Mike Róbert)
női C-1 500 m (Bragato Giada)
férfi K-1 500 m (Dombvári Bence)
férfi C-2 500 m (Hajdu Jonatán, Fekete Ádám)
női K-2 1000 m (Hagymási Réka, Medveczky Erika)
férfi K-4 1000 m (Erdőssy Csaba, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Kós Benedek)

középfutamok 16.18:
női K-1 200 m (Lucz Dóra)- olimpiai szám
férfi K-1 200 m (Csizmadia Kolos) - olimpiai szám
női C-1 200 m (Nagy Bianka) - olimpiai szám
férfi C-2 1000 m (Kiss Balázs, Mike Róbert) - olimpiai szám
férfi K-1 1000 m (Kopasz Bálint) - olimpiai szám
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!