Kajak-kenu vb - Visszafogott bemutatkozás a női kajak- és a férfi kenupárosoknál

Sport, 2023.08.24

A Korisánszky Dávid, Fekete Ádám kenupáros egy harmadik, a Fojt Sára, Pupp Noémi kajak kettes pedig egy ötödik hellyel mutatkozott be 500 méteren a duisburgi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.

Mindkét szám szerepel az ötkarikás programban, a kenusoknál az első nyolc, a kajakosoknál az első hat kap kvótát Párizsra. Az előfutamból mindenki a középfutamba került.

A kenupáros egy visszalőtt rajt után vágott neki a távnak, s bár jól kezdett, a pálya közepén visszaesett, így végül harmadikként ért célba a kínaiak és a románok mögött. Bár Fekete utólag azt mondta, nem zavarta meg őket a megismételt rajt, a stégre kiszállva látszott a versenyzőkön, hogy messze nem elégedettek a teljesítményükkel.

"Mi mind a két rajtot jól elkaptuk, nem is ezzel volt a probléma. Kicsit még tapogatózunk, hogy milyen is a mezőny. Sajnos ötszáz méteren nem lehet összevissza iramot váltani, s mivel a rajt után visszavettünk a tempóból, elmentek mellettünk a riválisok. Olyan előnyt adtunk nekik, amekkorát nem szabad, maximum fél hajón belül kell maradni. De pánikra semmi ok" - nyilatkozott Fekete Ádám.

"Kicsit keressük még magunkat, de aggodalomra szerintem sincs ok. A táv közepén javulnunk kell, nem számoltam az enyhe hátszéllel, kicsit nagyobb csapással kellett volna mennünk. Van 48 órám, hogy fejben összerakjam a dolgokat, ez meg fog történni" - tette hozzá Korisánszky, aki a szezon során kézsérüléssel küzdött, de most azt mondta, már százszázalékos állapotban van.

"Ha nem így lenne, nem lennék itt" - fogalmazott az MTI-nek, aztán a célokról is beszélt. "A szegedi világkupa-győzelem után megjött az étvágyunk, érmet szeretnénk nyerni, de rajtunk kívül még van másik öt-hat páros, amely ugyanígy van ezzel. Ha a döntőben tökéleteset megyünk és ötödikek vagyunk, akkor el fogjuk fogadni, de azt nem szeretnénk, hogy úgy szálljunk ki, mint most, hogy maradt a pályában több mint egy másodperc. Úgy szeretnénk befejezni, hogy semmi ne maradjon bennünk, az egy szép eredményre lehet elég."

A kajakos Fojt Sárának és Pupp Noéminek is gondot okozott a rajt, de kicsit másként, mint a férfi kenusoknak. A magyar kettős alaposan beragadt és ez rányomta a bélyegét az egész pályájára, így csak az ötödik helyen ért be. Nekik az első hat között kell zárniuk ahhoz, hogy kvótát szerezzenek.

"Még soha nem mentünk ilyen rossz pályát, ennél sokkal jobbat tudunk" - kezdte csalódottan a vezérevezős Fojt. "Nem tudom, hogy tudtam ilyen rosszul rajtolni, és utána szétestem, nem tudtam azt csinálni, amit kellett volna vagy amit Noncsi mondott hátulról. A folytatásban jobban kell koncentrálnom."

Pupp szerint a történtekben közrejátszott a rutintalanságuk is.

"Nem szabad arra hagyatkozni, hogy eddig hogy zajlottak a rajtok, lehet, hogy éppen a mi futamunk előtt cserélik le az indítóbírót, aki dinamikusabb stílusban indít. A középfutamban a lehető legjobb pályát kell teljesítenünk" - tette hozzá.

A Bragato Giada, Csorba Zsófia, Opavszky Réka, Nagy Bianka összeállítású 500 méteres kenunégyes egy riválist megelőzve harmadik lett előfutamában, ezzel egyenes ágon bejutott a döntőbe, akárcsak a Lucz Anna, Opavszky Márk vegyes kajakpáros, amely parádés győzelmet aratott. A Takács Kincső, Hajdu Jonatán kenus duó az ötödik helyen végzett, így középfutamra kényszerül.

A most rajtolt számok mindegyikében szombaton rendezik a középfutamokat és vasárnap a finálékat.

A csütörtök délutáni középfutamos programban hét magyar hajó lesz érdekelt.

később:
200, 500 és 1000 méteres középfutamok 14.00

péntek:
200 és 500 méteres középfutamok 10.00
para döntők 12.30
200 és 500 méteres döntők 14.30

szombat:
200, 500 és 1000 méteres döntők 10.54
200, 500 és 500 méter vegyes középfutamok 15.00

vasárnap:
para döntők 11.00
200, 500 és 1000 méteres, valamint 500 méter vegyes döntők 11.28
5000 méteres döntők 14.04

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!