Kamuti Jenő: a futball-világbajnokságon tetten érhető a fair play elterjedése

Sport, 2014.07.11

A brazíliai labdarúgó-világbajnokságon jól tetten érhető a fair play szellemiség elterjedése Kamuti Jenő, a Nemzetközi Fair Play Bizottság (CIFP) elnöke szerint.

A szervezet pénteki híradása szerint a jövő heti CIFP-konferencia és díjátadó ünnepség alkalmából tartott moszkvai sajtótájékoztatón a magyar sportdiplomata kifejtette, noha Brazília 1-7-es eredménnyel esett ki, a csalódott közönség fair módon fogadta, viselte a kudarcot.

"A játékosok maguk is egyre jobban betartják a tisztességes játék elvét. Korábban bizony előfordult nem egyszer, hogy egymásnak estek, durván játszottak. A mostani vb-n a futball sokkal inkább megfelel a tisztességes játék elveinek" - közölte Kamuti Jenő, aki 2000 óta áll a CIFP élén.

Az orosz sportújságírók a szocsi téli olimpiáról is kérdezték az elnököt, aki ezzel kapcsolatban kijelentette, a seregszemle a fair play eszméjével teljes összhangban zajlott le.

"Amikor a hazai jégkorong-válogatott nem nyerte meg a tornát, a közönség nem fújolta, vagy fütyülte ki az ellenfelet, mint ahogy az sajnos máskor előfordul" - fűzte hozzá a korábbi olimpikon.

A Nemzetközi Fair Play Konferenciával egy időben rendezik Kazanyban a vívó-világbajnokságot. Az orosz újságírók ezzel kapcsolatban is tettek fel kérdéseket az olimpiai ezüstérmes vívónak, a Magyar Vívó Szövetség alelnökének. Kamuti Jenő válaszában megjegyezte, hogy a vívás alapvetően egy lovagias sportág. Majd felidézte:

"Minden alkalommal, amikor egy orosz vívóval kerültem szembe, a küzdelem fair módon zajlott. Ha kapott tőlem egy találatot, és a bíró nem vette észre, ő jelezte, hogy eltaláltam. Csakúgy, mint Athénban Sztaniszlav Pozdnyakov, aki akkor szólt, hogy ellenfele eltalálta, amikor az elektronikus jelzőgép nem működött."

A CIFP-konferenciát jövő pénteken és szombaton tartják az oroszországi Kazanyban, a nemzetközi díjátadóra 19-én este kerül sor. A vívó-vb-t július 15. és 23. között rendezik meg szintén a tatár fővárosban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!