Karate-vb - A budapesti vb-re készülő magyarokat külföldi karatésok is segítik

Sport, 2023.08.24

Iráni, izraeli, ukrán, szlovák és román versenyzők társaságában kezdte meg felkészülését az októberi, budapesti karate-világbajnokságra a magyar válogatott küzdelmi (kumite) szakágának bő kerete.

A honi szövetség (MKSZ) csütörtöki beszámolója szerint az október végi hazai csúcsviadal előtt Gyomaendrődön edzőtáborozott a gárda, amely a jövő héten a világ egyik legerősebb válogatottjával, a franciával gyakorol Budapesten. A közös készülésnek részesei a magyar karatesport legjobbjai, köztük a tavaly előtt, Tokióban olimpiai bronzérmes Hárspataki Gábor és a tavalyi Világjátékokon ezüstérmes Tadissi Martial.

"A cél az volt, hogy az alapozási időszakban a versenyzőink a jól ismert hazai közeg mellett találkozzanak más impulzusokkal is. Ezt a más országbeliek jelenléte teremtette meg, akik sokszínűvé és még minőségibbé tették a felkészülést" - idézte a beszámoló Fischer Mihályt, a kumiteválogatott szakvezetőjét, aki egyúttal Hárspataki Gábor klubedzője is az MTK-nál. A szakember kitért rá, hogy a tavaszi Európa-bajnokságon kéztörést szenvedett tanítványa már túl van a sérülésen, és mind lelkileg, mind pedig fizikailag rendkívül motivált.

"Úgy érzékelem, hogy még elszántabb, mint amilyen az olimpia előtt volt! Az, hogy egy hazai rendezésű világbajnokságon bizonyítson, különös hangsúllyal bír a számára, és ennek megfelelő a munkához való hozzáállása is" - mondta.

A gyomaendrődi tábort meglátogó Mészáros János, az MKSZ elnöke kiemelte a hazai rendezésű vb-n való szereplés történelmi lehetőségét. Arra kérte a sportolókat, hogy az indulást ne tekintsék extra tehernek, ugyanakkor tegyenek meg minden tőlük telhetőt a felkészülés és a versenyzés során.

A súlycsoportok többségében már eldőlt, hogy kik képviselik majd a magyar színeket a Papp László Sportarénában október 24. és 29. között, néhány kategóriában ugyanakkor még többen is versengenek a vb-indulásért. Csapathirdetésre a tervek szerint a szeptember 17-18-i Budapest Open nemzetközi viadalt követően kerül sor. Ezután Erdély, közelebbről Sepsiszentgyörgy ad néhány napig otthont a kumitéseknek, akik újfent több más nemzet sportolóival együtt készülnek majd, végül pedig a világbajnokság előtti héten a tatai edzőtáborban végzik el az utolsó simításokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!