Karate-vb - Hárspataki: kézben volt a szép eredmény

Sport, 2023.10.31

Kézben volt a szép eredmény Hárspataki Gábor szerint, aki szombaton ezüstérmet nyert a Papp László Budapest Sportarénában rendezett karate-világbajnokságon.

"Még mindig kicsit szomorkás a hangulatom amiatt, hogy egy ilyen szép eredmény, amit el szerettünk volna érni, tényleg ott is volt a kezünkben, aztán sajnos az utolsó pillanatokban mégsem adták meg a győztes pontot, amivel tudtunk volna nyerni. De már napról napra jobb a hangulatom" - fejtette ki Hárspataki kedden a Nemzeti Sporthíradóban az M4 Sporton.

Az MTK olimpiai bronzérmes karatékája a 75 kilogrammosok között küzdelemben (kumite) az egyiptomi Abdalla Abdelazizzal csapott össze a szombati döntőben, és egy határozott fejre mért ütéssel megszerezte a vezetést, de ellenfele a videóbíró segítségével fordított, testrúgásért két pontot kapott. A folytatásban taktikai csata zajlott a tatamin, majd az utolsó percre fordulva felpörögtek az események: Hárspataki támadott, Abdelaziznak ítéltek azonban pontot a bírók, aztán egy újabb ütéssel szépített a magyar versenyző. Az utolsó pillanatokban úgy tűnt, egy hárompontos akcióval Hárspataki eldöntötte a világbajnoki cím sorsát, de a videós elemzés során kiderült, hogy támadása időn túl történt, így végül maradt a 2-3-as eredmény, azaz a vereség.

"A végén a dobásnál, amire megkaptuk a pontot, mindenki elhitte, hogy az aranyérem nemcsak a kezünkben van, hanem a nyakunkban fog lógni öt perc múlva, aztán a bírói döntést követően azt mondták, hogy sajnos két tizedmásodperccel időn túl történt meg" - idézte fel.

A mérkőzést követően óvást nyújtottak be a magyarok, mivel az egyiptomi versenyző menekülés közben elesett, amiért egy újabb intést is kiérdemelhetett volna a korábbi négy mellé. A vizsgálat során kiderült, hogy a földre érkezés is időn túl történt, így végül az ötödik intés begyűjtéséért nem léptették le Abdelazizt, és a végeredmény nem változott.

Hárspataki meglátása szerint több esetben is a "zászlók az egyiptomi oldalára billentek".

Elárulta, a finálét követően beszélt döntős ellenfelével, aki a teljesítményéhez és a vb-rendezéshez is gratulált.

Előre tekintve Hárspataki úgy fogalmazott, mivel a szép eredményével a 2025-ös Világjátékokra is kvalifikált, így vannak újabb célok és lehetőségek.

"Ha az olimpiai bronz után és a felnőtt világbajnokság ezüstérme után egy Világjátékok aranyérem lógna a nyakamban, akkor jó lenne a periódus" - bizakodott a 27 éves Hárspataki, aki előtt legközelebbi megmérettetésként a jövő évi Európa-bajnokság áll, amelyet a horvátországi Zárában (Zadar) rendeznek.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!