Kihirdették a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram idei nyerteseit

Sport, 2024.05.17

Szvitacs Alexa asztaliteniszező, Mocsári Bence triatlonversenyző és Mesteri Viktória, a kerekesszékes vívókat segítő szakember részesült fejenként egymillió forintos támogatásban a 2007-ben indult K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogram idei nyerteseként.

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) és a K&H Bank pénteki ünnepi eseményén elhangzott, hogy az augusztus 28. és szeptember 8. közötti párizsi paralimpián 22 sportágban mérhetik össze tudásukat a versenyzők, ezek közül a magyar sportolók a 17 egyéni sportág mindegyikének kvalifikációján részt vesznek. A versenyzők eddig 8 sportágban 23 kvótát szereztek, de a kvalifikációs időszak több sportágban július 15-ig tart, így van remény az újabb indulási jogok begyűjtésére.

"A K&H 17 éve támogatja a magyar paralimpiai csapatot, így a 2024-es párizsi játékok már az ötödik közös paralimpia lesz, amelyen együtt izgulhatunk a magyar kiválóságokért. A parasportolók mindig csodálattal töltenek el minket kitartásuk miatt. Az eredményeikhez stabil háttérre is szükség van, edzőkre, segítőkre, a családra, és persze pénzügyi támogatásra. Ez utóbbi területre tud belépni a bank, ezért indítottuk el 2007-ben a K&H mozdulj! paralimpiai ösztöndíjprogramot" - mondta Guy Libot, a K&H csoport vezérigazgatója és kiemelte, hogy az eddigi ösztöndíjasok közül 18-an jutottak ki paralimpiára.

"Magyarországon évről évre növekszik a paralimpia és a paralimpikonok ismertsége, népszerűsége. A bank támogatása nem csak a pénzről szól, több annál, mert a díjazottakon keresztül ez a közösség a nyilvánosság elé kerül" - mondta Szabó László, az MPB elnöke. Hozzátette, hogy 103 nap van hátra a paralimpia megnyitójáig, most kezdődik a finis. A magyar csapatnak 23 visszaigazolt kvótája van, és még 45-48-an vannak versenyben a kvótákért. Az elnök bízik abban, hogy a még harcolók fele meg is szerzi a paralimpiai részvételi jogot. Örömmel emelte ki, hogy a kvótások közül hat versenyző újonc. Emlékeztetett arra, hogy a legnagyobb létszámú magyar csapat a 2000-es sydneyi paralimpián vett részt, 54 fő, és esély van rá, hogy ezt a számot az idén is elérik.

Az MTI kérdésére Szabó László elmondta, hogy 18-20 magyar érmet, közte 6-8 aranyat "tervez" Párizsban.

A K&H mozdulj! ösztöndíjprogram 2007 óta az idei nyertesekkel együtt 37 parasportolót és segítőt támogatott összesen 32 millió forinttal.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!