Könyvek jelentek meg a csurgói kézilabdázásról és labdarúgásról

Sport, 2021.09.10

Könyvekben dolgozta fel a csurgói kézilabdázás és labdarúgás történetét Balogh Veronika. A Kézi mindenek felett - Csurgói kézilabda-történelem, valamint a Mindörökké CSTK című kötetet pénteken mutatták be a nagyközönségnek.

A kézilabdaedző és pedagógus végzettségű szerző a helyi Sótonyi László Sportcsarnokban tartott eseményen elmondta, hogy a könyvek a Csurgói Baksay Sándor Alapítvány kiadásában, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jelentek meg.

Balogh Veronika megjegyezte, hogy a fotókkal gazdagon illusztrált két könyv megírásához levéltári forrásokat, médiában megjelent híreket, tudósításokat, id. Sótonyi László kézilabdaedző feljegyzéseit és személyes élményeit használta fel, valamint számos interjút készített testnevelőkkel, edzőkkel, sportolókkal, támogatókkal.

Kiemelte, hogy Csurgóról sokaknak az egykor a helyi református gimnáziumban tanító Csokonai Vitéz Mihály mellett a kézilabda jut az eszébe, és erre a város és az ott élők büszkék lehetnek. Utalt arra, hogy a férfiak jelenleg az NBI-ben, a nők az NBI/B-ben, a labdarúgók a megyei első osztályban szerepelnek, az egyesületek több korosztályos és felnőtt válogatottat neveltek ki.

A könyvbemutatón Skaliczki László, a Csurgói Női Kézilabda Club vezetőedzője, a férfiválogatott korábbi szövetségi kapitánya arról szólt, hogy a töretlenül fejlődő helyi kézilabda azért ereszthetett gyökeret a városban, mert az ott élőknek mindig volt hitük a munkában, és ezt a sportban is meg akarták, meg akarják mutatni.

Id. Sótonyi Lászlóra emlékezve azt mondta, ő volt az az ember, aki maga köré tudta gyűjteni a fiatalokat, és tanítványai játékát országos szintre emelte.

A mesteredző példaértékűnek nevezte, hogy egy kisvárosban, amilyen Csurgó, a kézilabdának női és férfi szakága is működik.

Polgár Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Somogy Megyei Levéltárának igazgatója a Mindörökké CSTK című könyvről azt mondta, a szerző a helyi labdarúgás 100 éves történetének feldolgozásához hiteles adatokat szolgáló embereket keresett meg, és felidézte saját élményeit, emlékeit is.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: Csurgó, lélekszámát tekintve, sportnagyhatalom, e két könyv méltó emléket állít a város kézilabdázásának, labdarúgásának, azon belül az edzőknek, sportvezetőknek, sportolóknak, szponzoroknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!