Kopasz Bálint: „15 éve erre készülünk”

Sport, 2021.07.13

A webradio.hu-nak adott exkluzív interjút Kopasz Bálint, aki élete második olimpiáján vehet részt.

Tokió 2020 - Kopasz Bálint kajakozó
Míg 2016-ban, Rióban valóban a részvétel volt a fontos, addig idén, Tokióban már az érmekért száll harcba. Az utolsó hetek izgalmasan alakultak, mert egy rövid ideig még az is kérdéses volt, hogy indulhat-e, és az is csak most dőlt el, hogy milyen versenyszámokban.

WR: Milyen érzelmi mélypontokon és csúcspontokon mentél át, az elmúlt 2 hónapban, az olimpiai indulásoddal kapcsolatban? Érdekelnek a sportesemények? A bet365 bónuszkód a sport szerelmeseinek.

K.B.: Az idei Világkupa Szegeden a szezon elején volt. Az olimpia évében nagyon fontos a formaidőzítés, ezért az edzőmmel úgy döntöttünk, hogy ezt a versenyt edzésből oldjuk meg. Mindenki ott volt, a világ élmezőnye és bár éppen csak lemaradtam a dobogóról, negyedik lettem, de mégsem volt jó érzés. Azért sem, mert az olimpiai indulásról is az idei versenyeken való teljesítmény döntött és a hazai versenyzőknek kiírt válogatón sem tudtam nyerni, második lettem. Ezt a média úgy tálalta, hogy akkor már nem is indulok az ötkarikás játékokon, de azt tudni kell, hogy Magyarországon hosszú évek óta az ezer méteres távon én nyújtom a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt, nemzetközi szinten is. 2019-ben világbajnokságot és Európa-bajnokságot is nyertem ebben a számban, ez pedig sokat jelent a válogatásnál. Az azért nem volt kérdés, hogy az 1000 egyest nekem kell vinnem. És az Európa-bajnokság szerencsére jól is sikerült, győztem, így már egyértelmű volt, hogy ez lesz a fő számom. Tulajdonképpen eddig az EB volt az érzelmi csúcspont, de remélem, lesz még ennél is több okom az örömre. 

WR: A biztos indulást hogyan és mikor tudtad meg, mit jelentett számodra?
 
K.B.: 15 éve arra készülök, hogy az olimpián jól szerepeljek. Végig hittem és most is hiszek az elvégzett munkában, az edzőmben, a segítőimben és magamba is. A szövetségi kapitány is biztosított róla, hogy bizalmat szavaz számomra, mert ő is tudja, hogy megvan bennem a siker lehetősége. Azért az Európa-bajnokság megnyerése adott egy olyan lelki megnyugvást, aminek köszönhetően már tudtam és tudok az olimpiára fókuszálni, nem motoszkál a fejemben, hogy az indulási jogot is meg kell szerezni, pedig az néha nehezebb itthon, mint jól szerepelni a nemzetközi mezőnyben. 

WR: A K-1 1000 méter a főszámod, de ezen kívül az első csapathirdetésnél a K-4 500 méteres távon is benne voltál a hajóban. Végül mégis K-2 1000 méter lesz a második számod...

K.B.: Valóban okozott egy kis fejtörést a szövetségi kapitánynak, hogy hogyan állítsa össze a legütőképesebb magyar válogatottat a rendelkezésre álló kvóták alapján. Első körben így bekerültem a négyes kajakba 500 méteren, de végül a csapattársakkal és a kapitánnyal közösen arra a döntésre jutottunk, hogy inkább a kajak párosok 1000 méteres versenyszáma az, ami passzol a felkészültségemhez, adottságaimhoz. Tudni kell, hogy a kajakban nagyon máshogy készül aki 200 méteren, sprintszámban indul és az, aki 1000 méteren indul. Nem lehet mindkettőben egyszerre csúcsteljesítményt nyújtani. Hat férfi kasjakos lehet maximum a csapatban, ebből kell összerakni minden távra legjobb egységeket. Nádas Bencével indulok párosban, de az egyes a fő számom.

WR: Időrendben hogy illeszkedik a két szám és mit vársz az egységtől?

K.B.: Szerencsére ez is ideális, mert az egyéni versenyek utáni napokon lesz a páros. Kedden és szerdán lesznek az egyéni előfutamok és a döntő. A kajak kettesek mezőnyében is vannak specialisták, ha döntőbe tudunk jutni, az már óriási bravúr lenne, de természetesen megpróbáljuk, odatesszük magunkat bés a maximumot fogjuk nyújtani. A hazai válogatón is 3:13-mal másodikok lettünk, ami nem rossz idő.

WR: Kiért fogsz versenyezni Tokióban?

K.B.: Kilencéves korom óta erre készülünk, nem akarok cserbenhagyni senkit. Magyarországért, a támogatóimért fogok küzdeni és persze a klubomért, hiszen 2019 márciusában igazoltam a Győrhöz és nélkülük talán nem is sikerült volna az az év sem olyan jól és a mostani felkészülés sem. Magamnak is bizonyítani akarok, mert Rióban sem sok kellett volna a döntőhöz, tudom, hogy mi hiányzott, tanultam az akkori hibámból.

Fotó: Archív/MTI
(Webrádió)

Címkék

Kopasz Bálint Kajak

Galériánk

Tokió 2020 - Kopasz Bálint kajakozó Tokió 2020 - Kopasz Bálint kajakozó Tokió 2020 - Kopasz Bálint kajakozó Tokió 2020 - Kopasz Bálint kajakozó Tokió 2020 - Kopasz Bálint kajakozó
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!