Küzdősportok Világjátéka - Muaythaios, szumós és szkanderos is lesz a magyar csapatban

Sport, 2023.09.25

Újabb kvótásokat jelentett be a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) az október végi Küzdősportok Világjátékára.

A muaythaiosoknál a női 60 kilogrammos mezőnyben Nardelotti Ajsa lép küzdőtérre. A magyar versenyző így a birminghami Világjátékok és a lengyelországi Európa Játékok után újabb multisport eseményen szerepelhet. Nardelotti Ajsa a Világjátékokon bronzérmes volt, ezzel szerzett kvalifikációt Rijádra - tájékoztatta az NVESZ hétfőn az MTI-t.

"A felkészülés finisében vagyunk. Úgy érzem, hogy jó formában vagyok, az utóbbi időszakban volt egy-két olyan meccsem, amely nem úgy alakult, ahogy szerettem volna, ezért mentálisan kell egy kicsit még erősödnöm. Cél a dobogó Rijádban is" - mondta a muaythaios.

A szumósoktól Buzás Patrik (85 kg) és Pap Arnold (nehézsúly) képviseli a magyar színeket. Buzás abban bízik, hogy tud majd meglepetést okozni.

"Az egész évem a Küzdősportok Világjátékára lett összerakva. Az a legfontosabb, hogy a szaúdi játékokra legyek csúcsformában. Ismerve az ellenfeleket, úgy gondolom, hogy egy-két meglepetéssel tudok majd szolgálni" - nyilatkozott Buzás.

Pap Arnold az éremszerzésben reménykedik: "Az élsportban közel húsz évem van benne. Sokat várok a küzdősportok Világjátékától. Jó formában vagyok, heti háromszor edzem szűkebb környezetemben Pécsett, emellett Érdre is elmegyek rendszeresen válogatott tréningekre, és a hazai szumó atyjához, Rovnyai Jani bácsihoz is járok."

A magyar szkanderesek közül hárman utaznak az októberi világjátékokra: a női 65 kilogrammos mezőnyben Kőváriné Ivánfi Brigitta és Barzsó Henrietta, a paraszkanderosok között pedig Simon Dániel szerzett indulási jogot. A sportág világbajnoksága a közelmúltban fejeződött be Almatiban, ahol a legeredményesebb szkanderos Kőváriné Ivánfi Brigitta volt három éremmel (ebben a sportágban több kategóriában is indulhatnak a versenyzők, és külön viadalokat rendeznek jobb- illetve bal kézzel).

"A vb-n a masters kategóriát 80 kilogrammban toltam, ez nagyobb erőfeszítésre késztetett. Rijádban 65 kilogrammban szereztem indulási jogot. Bízom benne, hogy dobogóra tudok állni. Multisport versenyen már szereztem érmet. 2018-ban a nomád Világjátékokon ezüstérmes lettem, az volt a teljes magyar küldöttség első dobogós helyezése. Remélem, hogy erről a multisport eseményről is hozok haza érmet" - összegzett a hétszeres világbajnoki arany mellett tizennégy Eb-elsőséget begyűjtő versenyző, aki hivatásos katonaként dolgozik a hétköznapokban.

Barzsó Henrietta szintén ebben a kategóriában lesz érdekelt.

"Büszke vagyok, hogy képviselhetem hazámat Szaúd-Arábiában. Ez már a sportág krémje, ide bekerülni már nagy dolog. Keményen dolgozom azért, hogy legyen esélyem a dobogós helyezésre" - nyilatkozta a vb-ezüst- és Eb-aranyérmes szkanderos.

A paraszkanderos Simon Dániel a szigetszentmiklósi otthonában kialakított edzőteremben készül.

"Életem egyik legnagyobb versenye lesz. Bár kerekesszékes vagyok, a szkander asztalnál fel tudok állni, így az álló kategóriában szerepelek. Igaz, hogy a mezőnyben én leszek a legfiatalabb, és a legkönnyebb a mérlegelésnél, de szeretnék meglepetést okozni" - fogalmazott Simon Dániel.

A Küzdősportok Világjátékának hazai koordinációját az NVESZ látja el, a teljes magyar delegáció kiutazását pedig a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkársága támogatja. Az NVESZ információi szerint a szkanderosokon, szumósokon, és a muaythaioson kívül magyar grapplingesek és jiu-jitsus is lesz Szaúd-Arábia fővárosában, de további sportágak bejelentése is várható. A Világjátékokat október 20. és 30. között rendezik meg Rijádban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!