Magyar Nagydíj - Russell rajtolhat az élről

Sport, 2022.07.30

George Russell, a Mercedes brit versenyzője nyerte a mogyoródi Hungaroringen zajló 37. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő edzését, így a vasárnapi futamot ő kezdheti meg az első rajtkockából.

Magyar Nagydíj - Russell rajtolhat az élről A 24 éves pilótának ez pályafutása első pole pozíciója.

Russell mellől Carlos Sainz Jr., a Ferrari spanyol versenyzője startolhat majd, a harmadik rajtkocka pedig csapattársáé, a monacói Charles Leclerc-é lett.

A világbajnoki címvédő és az összetettben most is éllovas Max Verstappen (Red Bull) részben műszaki probléma miatt csak a 10. eredményt érte el az időmérőn, melyen Russell csapat- és honfitársa, a hétszeres vb-győztes Lewis Hamilton hetedikként zárt.

Az időmérő edzés kezdetére az aszfalt - bár továbbra is hideg volt, de - teljesen felszáradt, ám az égen felsorakozó, esővel fenyegető felhők miatt szinte az összes pilóta azonnal a pályára hajtott az első szakasz elején. A legnagyobb üdvrivalgás Verstappent fogadta a szinte telt házas mogyoródi lelátón, míg az Aston Martin boxában amiatt pacsiztak a szerelők, hogy sikerült megjavítani a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel autóját: az idény végén visszavonuló német pilóta a harmadik szabadedzést a gumifalban fejezte be, az időmérőn pedig végül nem tudott továbbjutni már az első szakaszból sem.

A kvalifikáció második részében meglepetésre búcsúzni kényszerült Sergio Pérez (Red Bull), akit az utolsó gyors körén az egyik kanyarban némileg feltartott Kevin Magnussen (Haas).

A pole pozícióról döntő utolsó szakaszban szinte végig Sainz állt az élen egy kiváló gyors körnek köszönhetően, s a leintéshez közeledve a spanyol versenyző még javítani is tudott az idején. Senki nem számított azonban arra, hogy Russell az utolsó pillanatokban gyorsabb tud lenni a ferrarisnál, így a brit pilóta meglepetést okozva szerezte meg karrierje első pole pozícióját.

Verstappen az utolsó nekifutásnál arra panaszkodott a csapatrádión, hogy versenyautójából elszállt az erő, és mivel a probléma nem oldódott meg, a holland címvédőnek meg kellett elégednie a 10. rajtkockával. Hamilton az időmérő végén pályán volt ugyan, végül azonban nem futott neki egy újabb gyors körnek, hanem a boxba hajtott.

A tavaly a Hungaroringen győztes Esteban Ocon (Alpine) ötödik, csapattársa, a 41. születésnapját pénteken ünnepelt Fernando Alonso pedig hatodik lett. Jó időmérőt futott Lando Norris, a McLaren brit versenyzője is, aki negyedikként zárt.

A 70 körös Magyar Nagydíj vasárnap 15 órakor rajtol Mogyoródon.


A teljes rajtsorrend:

---------------------

1. sor:
George Russell (brit, Mercedes)
Carlos Sainz Jr. (spanyol, Ferrari)

2. sor:
Charles Leclerc (monacói, Ferrari)
Lando Norris (brit, McLaren)

3. sor:
Esteban Ocon (francia, Alpine)
Fernando Alonso (spanyol, Alpine)

4. sor:
Lewis Hamilton (brit, Mercedes)
Valtteri Bottas (finn, Alfa Romeo)

5. sor:
Daniel Ricciardo (ausztrál, McLaren)
Max Verstappen (holland, Red Bull)

6. sor:
Sergio Pérez (mexikói, Red Bull)
Csou Kuan-jü (kínai, Alfa Romeo)

7. sor:
Kevin Magnussen (dán, Haas)
Lance Stroll (kanadai, Aston Martin)

8. sor:
Mick Schumacher (német, Haas)
Cunoda Juki (japán, Alpha Tauri)

9. sor:
Alexander Albon (thaiföldi, Williams)
Sebastian Vettel (német, Aston Martin)

10. sor:
Pierre Gasly (francia, Alpha Tauri)
Nicholas Latifi (kanadai, Williams)
(MTI)

Galériánk

Magyar Nagydíj - Russell rajtolhat az élről Magyar Nagydíj - Russell rajtolhat az élről
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!