Magyar teqball-asztal adományok Ausztriának

Sport, 2021.09.15

A Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) a Külgazdasági és Külügyminisztériummal együttműködve három teqball-asztalt adományozott szerdán a Sport Austrianak (Osztrák Szövetségi Sportszervezet), az Osztrák Paralimpiai Bizottságnak és Kismarton városának.

Az eseményen - melyet Bécsben a Sport Házában tartottak - részt vett Nagy Andor, Magyarország bécsi nagykövete és a Külgazdasági és Külügyminisztérium képviseletében Iglói-Nagy István, a Sportdiplomáciai Főosztály vezetője. A köszöntő beszédet ifj. Vizer Marius, a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ) főtitkára tartotta.

A teqball - a labdarúgás és az asztalitenisz elemeinek kombinálásával kialakított - modern, felfutóban lévő sportág, százszázalékban magyar találmány. Kifejlesztői a magyar Borsányi Gábor, Huszár Viktor Dénes és Gattyán György.

A teqball kreatív ötletgazdája Borsányi Gábor, volt futballista, aki régebben sokszor focizott pingpongasztalon, de az asztal vízszintes kialakítása miatt a labda sokszor nem úgy pattant, hogy a játék élvezetes legyen. Borsányi úgy gondolta, ha az asztalt meghajlítanák, az ív segíthetné a labda lábhoz pattanását. Több év fejlesztés után Huszár Viktor segítségével fejlesztették ki az első teqball-asztalt 2014-ben.

A teqballt hivatalosan Budapesten, 2016. október 18-án mutatta be a brazilok korábbi sztárja, Ronaldinho, aki a teqball egyik nagykövete lett. A teqball első világbajnokságát 2017-ben Budapesten rendezték meg, egy évvel később a franciaországi Reims volt a házigazda, 2019-ben pedig ismét a magyar főváros adott otthont a vb-nek. A magyar alapítású Nemzetközi Teqball Szövetségnek 111 országos tagszövetsége működik öt különböző kontinensen.

Iglói-Nagy István elmondta, fontosnak tartják, hogy a magyar sport-innovációkat támogassák a világban. Magyarország 150 külképviselete világszerte azon van, hogy a sportdiplomáciai kapcsolatok által népszerűsítse a sportágat, de a fő cél, hogy a teqball előbb-utóbb olimpia sportág legyen.

Az adományokat Hans Niessl, a Sport Austria elnöke, Maria Rauch-Kallat, az Osztrák Paralimpiai Bizottság elnöke, és Deli István, Kismarton (Eisenstadt) város polgármester-helyettese vette át. Az esemény végén, a profik bemutatója után Nagy Andor nagykövet és Iglói-Nagy István is beállt kicsit játszani.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!