Magyarországon edzőtáborozott a katari curlingválogatott, előnyt jelent a kamaraerdei pálya

Sport, 2020.01.13

Sporttörténelminek nevezhető együttműködés keretében az elmúlt év végén Magyarországon edzőtáborozott a katari curlingválogatott, amely a Kamaraerdei úti pályán a házigazdák segítségével tett fontos lépéseket a nemzetközi mezőnyhöz való felzárkózáshoz.

A hazai szövetség közleményében emlékeztetett, hogy a kapcsolat nem véletlen, ugyanis az arab ország csapatát a nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkező Belleli Lajos irányítja, elsősorban neki köszönhető, hogy a katariak olyan feltételek mellett készülhettek közel egy hetet, melyek hazájukban egyelőre még nem adottak. Az edzések és a magyarok elleni edzőmérkőzések elsősorban a katari játékosok fejlődését segítették, Katarban ugyanis nincs curlingpálya, ezért csak limitált jégidővel, korcsolyajégen tudnak edzeni.

"Nagyon aktív és hasznos hetet tölthettünk Budapesten, ahol a tervezett program többségi részét el tudtuk végezni. Baráti a viszony a két szövetség között, és most egy újabb lépést tettünk az együttműködésben a két évvel ezelőtti edzői szeminárium után" - fogalmazott Belleli.

A Magyar Curling Szövetség a külföldi társszövetségekkel a szakmai kapcsolatok kialakítását, erősítését, partneri, mentori programok beindítását, fenntartását is rendkívül fontosnak tartja. A magyaroknak több olyan szövetséggel nyílik lehetősége együttműködésre, ahol a curlingsport magasabb színvonalon működik a fejlettebb infrastruktúra, magasabb finanszírozottság, a hazainál nagyobb számú játékos- és szakemberállomány miatt. Ezért indítottak a svéd szövetséggel közösen egy mentorprogramot, melyet a Curling Világszövetség tavalyi kongresszusán mintaprojektként is bemutattak.

A hazai szövetség hasonló együttműködést olyan társszövetségekkel is meg tud valósítani, melyekhez képest a magyar curlingsport jár előrébb. Ebben komoly helyzeti előnyt jelent a hazai curlingpálya, ahol edzhetnek több olyan szomszédos ország - így például Szlovénia, Szerbia, Horvátország, Románia - curlingesei, akiknek dedikált pálya hiányában nincs lehetőségük megfelelő jégen gyakorolni. A pályából adódó előnyök jól kifizetődők, mert az eddig szerzett tudás és infrastruktúra is pénzre váltható, ugyanakkor, ahogyan a magyar szövetség fogalmaz, "ezt újra és újra a hazai sportágfejlesztésbe kell befektetni, ami közép- és hosszú távon olyan eredményekben térül meg, melyekkel Magyarország végérvényesen felhelyezhetővé válik a világ curlingtérképére".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!