Megjelent az Almafák - futballmesék apákról és fiúkról című könyv

Sport, 2021.11.25

Megjelent a Dénes Tamás és Lakat T. Károly szerzőpáros Almafák - futballmesék apákról és fiúkról című könyve.

Fűrész Attila a könyv kiadójaként a csütörtöki sajtóbemutatón kiemelte: a két szerző jó ideje tervezgetett egy ilyen témájú összefoglaló művet, amelynek apropóján nagyon sokat beszélgettek a témáról.

"Végül év elején kezdett konkrétumokat ölteni a dolog, amit nagy kutatómunka követett, hiszen a könyvben több száz játékost kellett összerendezni, két nagy részben, úgy hazai, mint nemzetközi vonatkozásban. Előbbit Lakat T. Károly, utóbbit Dénes Tamás írta" - mondta.

Kiemelte: a könyvben szerepet kapnak olyan élvonalbeli játékosok is, akiknek a gyermeke vagy az unokája az élet más területén szerzett ismertséget, például Nagy Ervin és Kautzky József színészek, az Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos, továbbá Enyedi Ildikó filmrendező.

A magyar sportkönyvpiac legsikeresebb és legelismertebb szerzői közé tartozó, összeszokott kettős műve olyan kuriózumokat is kiemel, minthogy a jelenlegi magyar válogatottban egyszerre három olyan kulcsembert találni, akinek az édesapja élvonalbeli labdarúgó volt. A könyvben többek közt olyan, a futballszakmában kiemelten jegyzett játékosokat adó családok tűnnek fel, mint az Albert, a Bognár, a Dárdai, a Mészöly, a Sallói, illetve a Sallai, valamint a Cruyff és a Maldini.

Dénes Tamás és Lakat T. Károly sportvonatkozású emlékeket elevenített fel saját édesapjáról, majd elhangzott az is, a szerzők között eldöntésre váró vita tárgyát képezi, hogy nagy általánosságban az apák vagy fiúk a jobb futballisták.

Lakat T. Károly kifejtette: nála egyértelműen az apák tartanak előrébb, ami annak is betudható, hogy játékstílusuk közelebb áll az ő ízléséhez. Viszont hiába támasztja alá érveit döntően magyar vonatkozású történetekkel és statisztikákkal, kollégája a nemzetközi példákkal fel tud zárkózni.

A szerzők a könyvben arra is próbáltak választ kapni, hogy a pályafutás során előny vagy hátrány, ha valakinek az édesapja híres futballista volt. Illetve amennyiben a tehetségek sorsa eleve elrendeltetett, akkor milyen szerepet kap a genetika, hiszen a gyerek nemcsak az édesapja tulajdonságait, hanem gyakran annak posztját is megörökli.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!