Megkezdődött a harmadik év a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián

Sport, 2023.09.04

A hétfői ünnepélyes évnyitóval megkezdődött a harmadik év a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA), melynek már több mint 200 növendéke van.

A KIMBA csepeli csarnokában rendezett ünnepségen Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár arról beszélt, a kitűnő infrastruktúrán túl az a legfontosabb, hogy a sportág hazai legjobbjai, olimpiai bajnokok irányítják a szakmai munkát, akik pontosan tudják, milyen érzés igazán nagy sikereket elérni.

"Az elvégzett kemény munka nem hiábavaló, hiszen fiatal birkózóink remek eredményeket érnek el a különböző világversenyeken. Ezúton is szeretnék gratulálni nekik, valamint az őket felkészítő szakembereknek és természetesen minden olyan családtagnak vagy barátnak, aki segíti őket ezen a kihívásokkal teli úton" - mondta.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára szintén méltatta az akadémián folyó munkát és arra bíztatta a fiatalokat, hogy tanuljanak az előttük álló példaképektől, akik nemcsak a birkózócsalád, hanem a magyar sportcsalád tagjai is egyben.

"Tartsátok szem előtt azokat a példaképeket, akikkel nap mint nap találkoztok, és azt a feladatot, amit el kell végezni, mert egy nap ti is ilyen sportemberek közé léphettek, és ilyen sikereket érhettek el. Addig is sok munka és tanulás vár rátok, ehhez pedig sok erőt és kitartást kívánok" - zárta gondolatait a MOB főtitkára.

Lőrincz Tamás, a KIMBA szakmai igazgatója gratulált annak a 17 versenyzőnek, aki éremmel tért haza az idei világversenyekről, illetve annak az 58 birkózónak, aki magára ölthette a címeres mezt. Továbbá kiemelte a női szakág teljesítményét, amely történelmet írt Elekes Enikő révén, aki az U20-as világ- és Európa-bajnokságon is a dobogó legmagasabb fokára állhatott fel.

"Célunk egy ütőképes utánpótlásbázis nevelése, és az, hogy kellőképpen megalapozzuk a fiatalok beépítését a felnőtt válogatottba" - hangsúlyozta az olimpiai bajnok Lőrincz, majd hozzátette "álmodjatok nagyot, ízleljétek a sikert, hogy ott álltok a dobogó legfelső fokán, hiszen mi más lendíthetne át a nehéz pillanatokon" - mondta, majd beszédét egy kérdéssel zárta és közben az olimpiai, világ- és Európa-bajnok birkózók képeire mutatott: "vajon ki lesz az első közületek, aki felkerül arra a bizonyos falra?"

Németh Szilárd, a KIMBA alapítója beszédében felidézte, hogy "az akadémiának az a legnagyobb célja, hogy olyan fiatalokat neveljen, akik képesek kiállni Magyarországért, a magyar értékekért, a közösségéért és képesek megmutatni azt, hogy egyénileg mit tudnak adni a közösségnek és egyénileg hogyan tudnak dolgozni" - fogalmazott a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke, majd hozzátette: "a 2023-24-es akadémiai tanévet ezennel megnyitom."

Az ünnepségen jutalmazták az akadémia azon birkózóit, akik az év világversenyein érmeket szereztek és köszöntötték a 62 újonnan beiratkozó birkózót is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!