Milyen panaszok esetében tudnak segíteni a McKenzie torna gyakorlatok?

Sport, 2021.04.21

A McKenzie torna (vagy más néven McKenzie terápia) kifejlesztőjéről, Robin McKenzieről kapta a nevét. Több mint három évtizede alkalmazzák a világon széles körben, a két főoka a mozgásszervi fájdalmak enyhítése és a mozgási szervrendszer területeinekvizsgálata.

McKenzie torna A McKenzie terapeuták nemzetközi vizsgával rendelkeznek, és nemcsak a panaszok kezelésével foglalkoznak, hanem a tünetek és problémák kiváltó okainak kezelésével, megszüntetésével is.

Hol zajlanak a McKenzie terápia gyakorlatai?

Természetesen a gyakorlatok azzal indulnak, hogy a terapeuta megmutatja, elmagyarázza a gyakorlatokat, de a kezelés egy része otthon is könnyen kivitelezhető, sőt, így, „házi feladatként” is kell gyakorlatokat végezni. A módszer olyan szempontból természetes, hogy nincs szükség semmilyen gyógyszeres kezelésre a fájdalom és a zsibbadás csökkentésére. Ez azért is jelentős, mert nemcsak a gyulladásos, de a mechanikai eredetű gerincbántalmakat is tudja kezelni. Így komoly segítséget nyújthat sok esetben, még akár egy műtéti beavatkozást és elkerülhetünk a McKenzie terápia segítségével.

Személyre szabottak a gyakorlatok?

Abszolút. A diagnózis felállításához mechanikus vizsgálatra is szükség van, amely segítségre van annak megállapításában, hogy hatékony lesz-e a módszer és sokszor nincs szükség MRI-re vagy más képalkotó módszerre sem. Miután a diagnózis felállítása megtörtént, egy kezelési tervet kell elkészíteni, ennek során a páciens is szerepet kap: otthoni, könnyen elvégezhető feladatsorokat kap. Ezek mellett azonban szükség van a speciális, manuális fogásokra is. A McKenzie terápiának nagyon fontos része, hogy egy idő után a páciens ne függjön a terapeutától. A függetlenség elérése miatt nemcsak a gyógyulás elérése a cél, hanem a valóban hosszú távú tünet-, panasz- és fájdalommentesség.

Mik a McKenzie torna fő előnyei?

A terápia alapelve, mottója a „Figyelj a betegre!”, amely többek között azt jelenti, hogy az aktuális állapot kezelésével célirányosan halad a terápia a jövő, távolabbi célok felé. A terápiás terv a személyes életmód, élethelyzet figyelembe vételével erre épül, minden esetben egyénileg kialakítva. A McKenzie torna, ahogy már említettük, önállóságra nevel, fókuszál a páciens oktatására, csökkenti a műtétek gyakoriságát, alkalmazható műtétek utáni rehabilitációban is, megelőzi a letapadásokat, segíti a sebek gyors és rugalmas gyógyulását. A terápia eszközigénye rendkívül alacsony, akár otthon is végezhető, már néhány kezelés jelentős eredményt hoz, így költséghatékony is.

Mik a McKenzie terápia hátrányai?

A McKenzie terápia általában drágább a gyógytornánál, gyakran (minden nap, sokszor egész nap) feladatokat kell végezni, ezek egyszerűek, de egyeseknek monotonak. Az első vizsgálat, állapotfelmérés hosszú ideig tart, a kérdésekre sokaknak nehéz válaszolniuk. Olyan terapeutával lesz sikeres a torna, akivel jól működik a kommunikáció.

Összefoglalva

A McKenzie terápiát csak akkreditált, komoly előírásoknak és szabályoknak megfelelt képzést elvégző terapeuták végzik, és a McKenzie terápia egyik legnagyobb előnye, hogy nemcsak a panaszok kezelésére, hanem a problémák kiváltó okának megszüntetésére is alkalmazható.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!