MOB: átadták a 2023-as fair play-díjakat

Sport, 2024.06.17

Sportszerű cselekedetért négyen, Márton Véda, Vlasenko Aleksandr, Simon Dániel és az Aramis SE Futsal, életművéért pedig Szepesi László és Osztie Géza részesültek diploma elismerésben a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) fair play bizottságának hétfői díjátadó gáláján a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

"A sport minden férfi és nő örökségének része, és hiánya soha nem pótolható" - kezdte beszédét Pierre de Coubertin bárónak, az újkori olimpiák atyjának gondolatával Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, majd kiemelte: a sport képes arra, hogy összehozza az embereket, közösséget építsen, és ez ma talán még fontosabb gondolat, hiszen feszültségekkel teli világban élünk.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a sportolók gyakran hallják, csak a siker, a győzelem számít, ezt sulykolják beléjük. Ám a minden áron való győzni akaráson felül kell hogy emelkedjen a tisztesség - fogalmazott.

"A fair play szellemiségéért nem csak a pályán, azon kívül is sokat lehet tenni. Ezt mutatja a mai díjazottak példája is, akik orvosként, sportvezetőként vagy újságíróként terjesztik a fair play szellemiségét" - mondta Schmidt Ádám, és megköszönte a MOB fair play bizottságának, hogy alkalmat teremtenek a sportszerű cselekedetek bemutatásának.

Bartha Csaba, a MOB sportigazgatója hangsúlyozta, hogy minden eseményen, ahol a MOB részt vesz, legyen az olimpia vagy multisport esemény, a fair play fontos gondolat, standja van a fair play bizottságnak. Így lesz ez a Ludovika Campuson csütörtökön kezdődő városi sportágak olimpiai selejtezőjén is.

"A MOB és a fair play bizottság mindent megtesz azért, hogy a fiatalokhoz is eljuttassuk a fair play szellemiségét" - hangsúlyozta Bartha Csaba.

Kamuti Jenő, a magyar és a nemzetközi fair play bizottság elnöke, a Nemzet Sportolója, nemzetközi fair play-díjas egykori tőrvívó röviden beszélt a múltról: 1963-ban alakult meg a Nemzetközi Fair Play Bizottság Párizsban, majd négy év múlva, 1967-ben életre hívták a Magyar Fair Play Bizottságot.

A sportvezető idézte Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, kutató gondolatát, mely szerint "A sport nemcsak testnevelés, hanem a léleknek is az egyik legerőteljesebb nevelőeszköze. A sport a test útján nyitja meg a lelket".

Az első hazai fair play-díjakat 57 évvel ezelőtt, 1967-ben adta át a Magyar Újságíró Szövetség és az Országos Sporthivatal által létrehozott fair play bizottság. Az első díjazott Zsolt István labdarúgó játékvezető, Berendi Pál labdarúgó és Marincsák László ifjúsági atléta volt.

A hétfői ünnepélyes díjátadó gála után a megjelentek fair play fát ültettek a Testnevelési Egyetem udvarán.

A 2023-as év MOB fair play-díjasai:

-----------------------------------

fair play cselekedet:

diploma:
Aramis SE Futsal (futsal)
Márton Véda (úszás)
Vlasenko Aleksandr (műkorcsolya)
Simon Dániel (fallabda)

fair play a sport szolgálatában:

diploma:
Tóth Erika, Érdy Márta, Loboda Viola

trófea:
Dr. Téglásy György (az Országos Sportegészségügyi Intézet - OSEI - orvosigazgató főorvosa)
Sinkó Andrea (ritmikus gimnasztika szakedző, aerobik edző)

a fair play eszméjének népszerűsítése:

diploma:
Gesztely FC Sport Bau labdarúgócsapata

trófea:
Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány elnöke
Kocsis L. Mihály, újságíró

fair play szabadidősport:
trófea: Tóth Ádám és M. Tóth Katalin (streetball)

fair play életmű:

diploma:
dr. Szepesi László (vívóedző)
Osztie Géza (tornaedző)

Művészet/Tudomány:
trófea: Nemcsák Károly (színművész)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!