MOB - Halottak napi megemlékezés a Farkasréti temetőben

Sport, 2019.10.30

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdán a Farkasréti temetőben tartotta halottak napi ünnepségét.

Az Olimpiai himnusz meghallgatását követően Kulcsár Krisztián MOB-elnök felidézte, hogy 25 éve állították az elhunyt ötkarikás bajnokok falát, így negyed évszázados hagyomány az október végi megemlékezés.

"A 177 magyar olimpiai aranyérmünket 302 sportoló nyerte" - mondta, majd hozzátette, hogy az eltelt évben hat bajnok - Ambrus Miklós, Bolvári Antal, Ihász Kálmán, Köteles Erzsébet, Martin Miklós és Novák Ilona - halt meg, így "már 155-en nincsenek köztünk".

Kulcsár Krisztián - a MOB beszámolója szerint - kiemelte: az olimpiai családhoz a bajnokok mellett az érmesek, a pontszerzők, az olimpiai résztvevők, edzők, orvosok, sportvezetők és krónikások is hozzátartoznak, akikről szintén megemlékeztek.

Ezután bajnokok, hazai sportszervezetek helyezték el koszorúikat, virágaikat az emlékfalnál.

A MOB nevében az elnökkel együtt Schmitt Pál tiszteletbeli elnök, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja részéről Nébald György elnök, valamint Sákovicsné Dömölky Lídia és Rejtő Ildikó, a Magyar Olimpiai Akadémia képviseletében pedig Győr Béla főtitkár, az Emmi sportért felelős államtitkársága részéről pedig Karger-Kocsis László koszorúzott, majd a Csanádi Árpád és a Varjú Vilmos Olimpiai Baráti Körök és iskolák - Csanádi-iskola, Csik-iskola, Halassy-iskola és Lemhényi-iskola - tanárai, diákjai következtek.

A résztvevők ezután elsétáltak az olimpiai bajnok vízilabdázó, az Olimpiai Bajnokok Klubját is megalapító Lemhényi Dezső, majd az egykori sportdiplomata NOB-tag, MOB-főtitkár Csanádi Árpád sírjához, ahol az özvegyekkel közösen emlékeztek az olimpiai mozgalom kimagasló személyiségeire.

A megemlékezésen több mint egy tucat bajnok és olimpiai érmes vett részt, köztük Bárány Árpád, Bodnár András, Dunai Antal, Gedó György, Kamuti Jenő, Lemhényiné Tass Olga, Steinmetz Barnabás, Szentmihályi Antal, Varga János és Wichmann Tamás.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!