Németh Anett eddig csak pozitív tapasztalatokat szerzett az olasz élvonalban

Sport, 2024.01.07

Németh Anett, az olasz Pinerolo magyar válogatott röplabdázója egyelőre csak pozitív tapasztalatokat gyűjtött klubcsapatában, és úgy érzi, a nemzeti együttesnek előnyére válhat az, hogy nyáron az arany helyett az ezüst divízióban szerepel majd az Európa-ligában.

A 24 éves, a tavalyi év legjobb röplabdázójának megválasztott játékos az MTI-nek adott interjújában elmondta, bár a világ egyik legerősebb bajnokságának tartott olasz élvonal ritmusa teljesen más, mint amihez Németországban hozzászokott, úgy érzi, mostanra sikerült felvennie a ritmust.

"Itt sokkal fizikálisabb a játék, a játékosok magasabbak, erősebbek, így nem volt egyszerű ehhez alkalmazkodni, de azt gondolom, sikerült. Eddig abszolút pozitív élményeket gyűjtöttem, meg tudtam mutatni, hogy bármilyen helyzetben lehet rám számítani, és a csapat is remekül dolgozik együtt" - mondta a feladóátló, akinek együttese 14 forduló után az előkelő hatodik helyen áll az alapszakaszban.

A Vasas-nevelésű, a legutóbbi két évben a német Potsdamban szereplő játékos - akit az elmúlt idényben a német élvonal legértékesebb röplabdázójának választottak - arról is beszélt, az a fajta gyors játék, amihez az előző állomáshelyén hozzászokott, Olaszországban annyira nem működik, emiatt rengeteget dolgoznak azon, hogy az ellenfelek blokkjait használva minél eredményesebbek legyenek.

"Lassabb és jobban épül a magasabb labdákra az itteni játék, de abból a szempontból hasonló a helyzet, mint Potsdamban, hogy itt sem egy nagy ütőtől függ a játékunk, hanem az a cél, hogy mindenki egyformán be legyen vonva a támadásokba. Az egyik nagy erősségünk, hogy mindenki tud érvényesülni" - fogalmazott Németh.

A 45-szörös válogatott röplabdázó abból a szempontból új helyzetbe került a Pinerolónál, hogy a svájci Maja Storck személyében hozzá hasonló tudású poszttársa van, azaz nem egyértelműen ő az első számú feladóátló. Ennek kapcsán kiemelte, ez mindkettejük számára újdonság, de a klubnak éppen az volt a célja, hogy szinte minden poszton versenyhelyzet legyen, és ha valakinek nincs jó napja, akkor a másik játékos tudja őt pótolni.

"Csak jó értelemben vett rivalizálás van köztünk, egyébként a pályán és azon kívül is jól kijövünk egymással, igyekszünk segíteni a másikat. Azt gondolom, mindketten pozitívan tudjuk kezelni a helyzetet" - jelentette ki Németh.

A csapata jelenlegi bajnoki helyezésével kapcsolatos kérdésre úgy felelt, felülmúlja a várakozásaikat, pláne annak fényében, hogy a Pinerolo az előző idényben újoncként kis híján kiesett a Serie A-ból. Noha a keretük sokkal erősebb, mint egy évvel korábban, a hatodik hely "a lehető legjobb, ahol tarthatnak".

"A négy legerősebb csapat kiemelkedik a mezőnyből, és a Challenge Kupában címvédő Chieri is előttünk jár, onnantól kezdve azonban bárki bárkit legyőzhet, épp ezért nagy dolog a jelenlegi helyezésünk. Ez persze önmagában még semmit nem ér, a következő időszakban rengeteg ki-ki meccs vár ránk és tudjuk, hogy keményen kell dolgoznunk azért, hogy megőrizzük ezt a pozíciót" - tekintett előre Németh. A csapat elé a klubvezetés nem tűzött ki konkrét célt a bennmaradáson kívül, ugyanakkor úgy érzik, képesek lehetnek elérni a rájátszást jelentő helyek egyikét.

A mindennapokról szólva elmondta: Pinerolo egy Torinóhoz közeli, tipikus olasz kisváros rengeteg bolttal, étteremmel - utóbbiakat a szabad időszakokban szívesen látogatják is csapattársaikkal. Emellett az Alpok déli lejtői is közel vannak, így a városnézés mellett kirándulni is el tudnak menni.

A válogatott nyári programjával kapcsolatban - a csapat az arany helyett ezúttal "csak" az ezüst divízióban szerepelhet az Európa-ligában - azt nyilatkozta, elsőre meglepődött és nem érezte igazságosnak, hogy olyan együttesek is bekerültek az első vonalba, akik tavaly, vagy éppen előtte nem voltak ott, ugyanakkor a megfiatalított magyaroknak jó lehetőség, hogy nem feltétlenül a legerősebb ellenfelekkel találkoznak majd.

"Az ezüst divízióban fel tudjuk építeni a csapatösszhangot, tudunk magabiztosságot szerezni, ez pedig egy fiatal, újjáépülő csapatnál nagyon fontos. Az, hogy talán kevésbé összeszokott csapatokkal találkozunk majd, ahol nagyobb esélyünk lesz győzelmeket gyűjtögetni, a mentális felkészülésünknek is jót fog tenni. Bízom abban, hogy ott leszünk a végelszámolásnál, és harcban tudunk lenni az ezüst divízió megnyeréséért" - zárta Németh Anett.

A Pinerolo legközelebb vasárnap (ma) a kilencedik helyezett Firenzét fogadja hazai pályán az olasz bajnokságban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!