NFL - Brady a nyolcadik bajnoki címéért indul harcba - ELŐZETES

Sport, 2021.09.08

Helyi idő szerint csütörtökön rajtol a profi amerikaifutball-liga (NFL) 102. idénye, amely február 13-án a Los Angeles-i SoFi Stadionban zárul a Super Bowllal.

A fogadóirodák szerint a bajnoki címre az idei nagydöntőt elveszítő, tavaly győztes Kansas City Chiefs a legesélyesebb. A Chiefsnél leginkább a támadófal alakult át - ennek az egységnek a gyenge szereplése volt az egyik fő oka, hogy a gárdának nem volt esélye a Tampa Bay Buccaneers elleni Super Bowlon -, ezen kívül viszont együtt maradt a csapat, amelynek ékköve továbbra is a sztárirányító Patrick Mahomes, akit 2018-ban a liga legértékesebb játékosának (MVP) választottak.

A bukmékereknél a Chiefset szorosan követi a címvédő Tampa Bay Buccaneers, amellyel a 44 éves Tom Brady harcba száll a nyolcadik gyűrűjéért. A veterán irányító tavaly húsz év után hagyta el a New England Patriots csapatát, amellyel hatszor ért fel a csúcsra, és nagy meglepetést okozott azzal, hogy a floridai együttest rögtön első évében a klub történetének második bajnoki címééig vezette.

A Tampa Bay legnagyobb "erősítése" az volt, hogy a nyáron minden egyes kezdő játékosát meg tudta tartani, ami példa nélküli az NFL-ben.

A Főcsoport-döntőkben érdekelt csapatok közül továbbra is számolni kell a Green Bay Packersszel (NFC), amelynek klasszis irányítója, Aaron Rodgers a holtszezonban állandó témát szolgáltatott azzal, hogy távozni szeretne, végül azonban úgy döntött, hogy - várhatóan egy utolsó szezonra - marad a csapatnál. Az AFC-ben a Chiefs első számú kihívója idén is a Buffalo Bills lehet, amely hosszú távra magához láncolta irányítóját, az előző idényben hatalmasat fejlődött Josh Allent.

Az újoncok közül mindenképpen ki kell emelni az első helyen kiválasztott Trevor Lawrence-t, akit korszakos irányító tehetségnek tartanak. A 21 éves játékos az előző szezon leggyengébb csapatát, a Jacksonville Jaguarst vezeti, amelynek ráadásul új a vezetőedzője is az egyetemi legendának számító Urban Meyer személyében. A hatszoros bajnok New England Patriotsnál is egy újonc irányít majd, a 15. helyen kiválasztott Mac Jones nagy meglepetésre nyerte meg az edzőtáborban a különversenyt a 2015-ben MVP-nek választott Cam Newtonnal szemben, akitől meg is vált a klub.

Az idei szezonban a legfontosabb változás, hogy a csapatok egyel több, szám szerint 17 mérkőzést játszanak majd az alapszakaszban, amely január 9-én zárul.

Tavaly a koronavírus-járvány miatt 70 játékos élt azzal a lehetőséggel, hogy szerződése megtartásával kihagyta a szezont, ráadásul a legtöbb találkozót zárt kapuk, vagy minimális létszámú közönség előtt játszották, illetve nem rendezték meg az előszezont sem, ami miatt sokkal kevesebb idejük volt a csapatoknak összeszokni.

A legutóbbi kiírásban a pandémia miatt több találkozót is el kellett halasztani, a vakcina megjelenésével azonban az NFL már jelezte, hogy ha olyan játékostól indul el csapaton belül a fertőzés, aki nincs beoltva, akkor a liga nem fogja kitolni az alapszakaszt.

A 2021-es szezon magyar idő szerint péntek hajnalban a címvédő Tampa Bay Buccaneers Dallas Cowboys elleni összecsapásával indul.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!