NHL - Hosszabbításban tartotta életben reményeit a Montreal

Sport, 2021.07.06

A Montreal Canadiens hosszabbításban 3-2-re legyőzte a vendég címvédő Tampa Bay Lightningot az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) Stanley Kupa-döntőjének negyedik, hétfői mérkőzésén, így 3-1-re szépített az egyik csapat negyedik sikeréig tartó párharcban, és elkerülte a "söprést". A meccs hőse a győztes gólt szerző Josh Anderson volt.



Döntő, 4. mérkőzés:
Montreal Canadiens-Tampa Bay Lightning 3-2 (1-0, 0-1, 1-1, 1-0), hosszabbítás után
----------------------------------------------------------------------------------
gól: Anderson (16., 64.), Romanov (49.), illetve Goodrow (38.), Maroon (54.)

Az egyik csapat negyedik győzelméig tartó párharc állása: 3-1 a Tampa javára.


A finálék történetében egyszer, még 1942-ben, azaz 79 éve fordult elő, hogy a 3-0-ra vezető együttes nem tudta megnyerni a Stanley Kupát. Akkor a Toronto Maple Leafs innen fordítva diadalmaskodott a Detroit Red Wings ellen.

A helyi Covid-szabályok miatt 20 ezer néző helyett csak 3500 lehetett jelen a helyszínen. A Tampa támadólag lépett fel, le akarta zárni a párharcot, azonban Carey Price remekül védett, a többiek pedig hősiesen védekeztek. A 16. percben mégis a hazaiak jutottak előnyhöz, először a fináléban. Nick Suzuki szép cselsorozat után adott középre, és a jó ütemben érkező Josh Anderson kapásból nem hibázott.

A második harmad kiegyenlítettebb küzdelmet hozott, most a szünet előtt azonban a Tampa talált be. Ryan McDonagh akadályozott meg egy indítást, a korong bennmaradt a Canadiens harmadában, majd egy passzt és egy kipattanót követően a hátvéd parádésan tálalt Barclay Goodrow elé, akinek nem okozott gondot a kapuba helyezni.

A harmadik felvonásban a vendégek nyomtak, azonban az elszánt hazaiak egy támadózónában szerzett korongból Alekszandr Romanov révén visszavették a vezetést. A takarásból eredményes orosz védőnek - aki most került vissza a keretbe - ez volt pályafutása első playoff-gólja. Kereken öt perc múlva egyenlített a Lightning. Egy kontrából Mathieu Joseph passzolt Pat Maroon elé, aki kapásból a kapuba terelte a pakkot. A csatár az előző két évben már felemelhette a Stanley Kupát: 2019-ben a St. Louis Blues, tavaly pedig a Tampa játékosaként.

A hajrában többször is eldönthette volna meccset és vele a bajnoki címet a Tampa, azonban a kapuvas - immár harmadszor - a hazaiakkal volt. Az utolsó percben a montreali Shea Weber egy rossz mozdulattal arcon csapta Ondrej Palatot, a vérzés okozásáért 4 perc kiállítást kapott, ami áthúzódott a hosszabbításra, de ott sem tudott gólt szerezni az amerikai együttes. A kiegészülő Montreal a 64. percben beütötte az életben maradását jelentő találatot. Egy kontrát követően a lecsorgó korongot az alapvonal mögül "visszarepülő" Anderson emelte Andrej Vaszilevszkij kapus jobb karja alatt a hálóba.

Az ötödik összecsapást magyar idő szerint csütörtök hajnalban Tampában rendezik, ott is bajnok lehet a Lightning fennállása során harmadszor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!