NHL - Új bajnokot avatnak a "meleg égövi" döntőn - ELŐZETES

Sport, 2023.06.02

A nevadai sivatagban fekvő Las Vegas vagy a napsütéses Florida jégkorongcsapatához kerül idén a Stanley Kupa, és új bajnokot avatnak majd az észak-amerikai profiligában (NHL).

Mindkét alakulat viszonylag rövid története során másodszor jutott be a nagydöntőbe. A Vegas Golden Knights 2017-ben csatlakozott az NHL-hez, és rögtön első évadában, 2018-ban a végső körbe került, ám ott alulmaradt a Washington Capitalsszel szemben. A Florida Panthers 1993 lett ligatag, és 1996-ban döntőt vívott a Colorado Avalanche gárdájával, azonban 4-0-s összesítéssel kikapott.

A Florida idén sem számított keletről esélyesnek, éppen hogy bejutott a rájátszásba - a 16 playoffosból a legkevesebb pontot szerezve -, és ott a több ligacsúcsot felállított, alapszakaszgyőztes Boston Bruinsszal találkozott az első körben. Aztán csodák csodájára a déliek 4-3-as összesítéssel kiejtették a toronymagas esélyest, majd következett a Toronto Maple Leafs, amely szintén papíron jobb erőkből állt, ám 4-1-es továbbjutás lett a vége. A Párducok étvágya megmaradt, az addig parádés játékot nyújtó Carolina Hurricanes 4-0-s összesítéssel esett ki velük szemben.

Nyugaton a Vegas már az alapszakaszban remekelt, főcsoportelső lett, és a sok sérülés - főleg kapusposzton - sem volt kihatással a menetelésre. A Winnipeg Jets 4-1-gyel, a világklasszis csatárokkal felálló Edmonton Oilers, valamint a fő rivális Dallas Stars is 4-2-vel esett el.

A Panthers sikereit eddig a csatár Matthew Tkachuk és a kapus Szergej Bobrovszkij sziporkázása alapozta meg. A támadó 21 pontot, köztük kilenc gólt szerzett, ebből hármat a hirtelen halálban, és volt egy negyedik győzelmet jelentő találata is néhány másodperccel a lefújás előtt. Az orosz hálóőr - ahogy visszakapta az elsőszámú feladatkört - 93,5 százalékkal védi a lövéseseket, aminél csak egy jobb van: a vegasi Adin Hill 93,7 százaléka. Utóbbi ráadásul 2,07-es kapott gólátlaggal második legjobb az egész playoffban. A Golden Knights két pontfelelőse Jack Eichel (18) és William Karlsson, utóbbi tíz góljával a második a rangsorban.

A speciális egységek közül a Florida a 27,9 százalékos emberelőny-kihasználásra büszke lehet, ám a 71,2 százalékos emberhátrány-kivédekezésére nem, míg a riválisnak mindkét mutatóban (18,5, illetve gyenge 63 százalék) jelentősen javulnia kellene a végső siker érdekében.

Mivel a Golden Knights 19 ponttal többet termelt az alapszakaszban, ezért az első két mérkőzést, illetve az esetleges ötödiket és hetediket otthon játszhatja. A párharc magyar idő szerint vasárnap hajnalban indul, a lehetséges utolsó összecsapás június 20-án, hajnali 2-kor kezdődik.


Az elmúlt tíz döntőben:
2013: Chicago Blackhawks-Boston Bruins 4-2
2014: Los Angeles Kings-New York Rangers 4-1
2015: Chicago-Tampa Bay Lightning 4-2
2016: Pittsburgh Penguins-San Jose Sharks 4-2
2017: Pittsburgh-Nashville Predators 4-2
2018: Washington Capitals-Vegas Golden Knights 4-1
2019: St. Louis Blues-Boston 4-3
2020: Tampa-Dallas Stars 4-2
2021: Tampa-Montreal Canadiens 4-1
2022: Colorado Avalanche-Tampa 4-2
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!