Női kézilabda BL - Ismét a Győrt tartják a legesélyesebbnek - ELŐZETES

Sport, 2021.09.10

Az ötszörös győztes Győri Audi ETO KC-t tartja legesélyesebbnek a női kézilabda Bajnokok Ligája megnyerésére az európai szövetség (EHF).

Az EHF honlapján megjelent elemzés szerint szokatlanul mozgalmas volt az idei nyár a győriek számára, hiszen a visszavonult Görbicz Anita mellett - aki sportigazgatóként folytatja a klubnál - távozott a brazil Eduarda Amorim, a francia Beatrice Edwige, a norvég Amanda Kurtovic és Puhalák Szidónia. Őket Háfra Noémi, Schatzl Nadine, a montenegrói Jelena Despotovic, a dél-koreai Ju Unhi, valamint a román Crina Pintea és a svéd Linn Blohm hivatott pótolni.

A csapatot továbbra is a - Danyi Gábor helyére - május közepén visszatért Ambros Martín irányítja. A spanyol vezetőedzővel az ETO 2012 és 2018 között négyszer nyerte meg a Bajnokok Ligáját, a bajnokságot és a Magyar Kupát pedig egyformán ötször, ehhez tavasszal egy újabb hazai kupasiker társult.

Az ETO három edzőmeccset játszott, mindet megnyerte, a bajnokságot pedig fölényes győzelemmel kezdte Siófokon.

Az előző idényben BL-bronzérmes győrieknek nem lesz könnyű dolguk a rajton, ugyanis a csoportkör első fordulójában, szombaton a címvédő norvég Vipers Kristiansandot fogadják, amelyet többek között Tomori Zsuzsanna, Nerea Pena, Nora Mörk, Katrine Lunde, Isabelle Gulldén és Heidi Löke is erősít. A magyar együttesből Kari Brattset Dale, Estelle Nze Minko, Linn Blohm, és valószínűleg Faluvégi Dorottya is hiányzik majd sérülés miatt a rangadóról.

Az ETO rekordot jelentő, 57 mérkőzésből álló, 2018 januárja óta tartó veretlenségi sorozattal büszkélkedhet a BL-ben, ebben az időszakban 49 győzelem és nyolc döntetlen a mérleg (a statisztikába csak a meccsek rendes játékideje számít bele).

A Ferencváros - amely a német Borussia Dortmund otthonában kezdi a csoportkört, ugyancsak szombaton - az EHF erősorrendjének ötödik helyén áll. Elek Gábor vezetőedzőnek ismét kizárólag a klubcsapatára kell összpontosítania, mivel a szövetségi kapitányi poszton Golovin Vlagyimir váltotta a tokiói olimpia után. A fővárosiak keretéből két kulcsember, Háfra Noémi és Schatzl Nadine távozott idén nyáron. A balátlövő posztra négy év után visszatért Szöllősi-Zácsik Szandra, aki a harmadik időszakát kezdi a klubnál, a balszélre Hársfalvi Júliát, az irányító posztra pedig a montenegrói Itana Grbicet szerződtették.

Csapatuk hat felkészülési mérkőzést játszott, ezek közül egyet elveszített és ötöt megnyert, a bajnokságot pedig szintén sima sikerrel kezdte.

A fővárosiak két válogatott irányítója, Szucsánszki Zita és Kovacsics Anikó sérülés miatt egyelőre nem játszhat, sőt utóbbinak minimum hat hónapot kell kihagynia, vagyis legjobb esetben is csak jövő tavasszal térhet vissza a pályára.

"Nagyon nagy célunk, hogy végre ott legyünk a négyes döntőben. Nagyon örülnék neki, ha végre két magyar csapat lenne a legjobb négy között" - nyilatkozta Kovacsics az M1 aktuális csatornán.

Hozzátette, nagyon jó játékosokból áll a keretük, és egyre jobban összeérnek, mindenki teszi a dolgát a csapatért.

"Bízom a csapatban, mert nagyon jó dolgokat láttam a felkészülési meccsek alatt. Rengeteget dolgoztak a lányok, és nagyon örülök, hogy ilyen jó a hangulat az öltözőben. Nagyon kemény menetelés lesz, de szerintem felkészültünk rá" - vélekedett.

A Ferencváros ősszel ismét az Érd Arénában játssza hazai mérkőzéseit a Bajnokok Ligája csoportkörében, mert népligeti csarnoka nem felel meg az EHF szabályainak.

Az EHF szezon előtti rangsorában a Vipers Kristiansand a második, a CSZKA Moszkva a harmadik, a Rosztov-Don pedig a negyedik.

Összesen 132 mérkőzésre kerül sor a BL-idényben, a február 20-án záruló csoportkörben 112 találkozót rendeznek. Mindkét nyolcasból az első hat helyezett jut a rájátszásba, amelynek első fordulójában nem kell pályára lépniük a csoportok első és második helyezettjeinek, ők automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek. A nyolc közé jutásért március 6. és 14. között játszanak a csapatok, a negyeddöntő mérkőzéseire április 3. és 11. között kerül sor, a négyes döntőt pedig június 4-5-én Budapesten rendezik.

A mezőnyben 12 nemzet képviselteti magát, és egyetlen újonc van, a török bajnok Kastamonu Belediyesi GSK.


A csoportbeosztás:

A csoport:

----------
FTC-Rail Cargo Hungaria, Brest Bretagne (francia), Buducnost Podgorica (montenegrói), CSM Bucuresti (román), BV Borussia 09 Dortmund (német), Rosztov-Don (orosz), Team Esbjerg (dán), Podravka Koprivnica (horvát)

B csoport:

----------
Győri Audi ETO KC, CSZKA Moszkva (orosz), Vipers Kristiansand (norvég), Krim Mercator Ljubljana (szlovén), Odense HB (dán), Metz HB (francia), Kastamonu Belediyesi GSK (török), IK Sävehof (svéd)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!