Női kézilabda Eb - Budapest kikerült a jövő évi torna helyszínei közül

Sport, 2023.03.16

Budapest kikerült a jövő évi női kézilabda Európa-bajnokság helyszínei közül.

A magyar szövetség (MKSZ) csütörtöki tájékoztatása szerint a három szervező, Magyarország, Svájc és Ausztria megállapodott a torna új helyszínéről és szervezési struktúrájáról. Eszerint két-két csoportnak Bázel, Innsbruck és Debrecen ad otthont. A középdöntőket Debrecenben és Bécsben játsszák majd, így az osztrák főváros veszi át Budapest szerepét, ahol eredetileg az egyik középdöntő-csoport küzdelmei zajlottak volna.

Az elődöntőket és a helyosztókat is Bécsben rendezik majd Budapest helyett.

A szervezők által javasolt játékterv szerint a bázeli C csoportból Debrecenbe, a D csoportból pedig Bécsbe utaznak tovább a továbbjutó csapatok. A két innsbrucki csoportból (E, F) továbbjutó válogatottak Bécsben folytatják a tornát.

A változtatást és az új lebonyolítást az európai szövetség (EHF) végrehajtó bizottságának meg kell erősítenie március 31-i ülésén.

Az EHF 2020. január 25-én jelentette be, hogy Magyarország, Ausztria és Svájc adhat otthont a 2024-es női kontinenstornának. Kocsis Máté, az MKSZ elnöke idén január 12-én közölte: abban a formában, ahogyan elnyerte, Magyarország nem tudja vállalni a rendezést. Hozzátette, létező forgatókönyv, hogy az MKSZ részben vagy egészben visszalép a rendezéstől.

"Hónapok óta tárgyalásban álltunk az EHF-fel, illetve osztrák és svájci partnereinkkel, jeleztük, hogy a megváltozott körülmények miatt szeretnénk más megoldást keresni. Mindvégig arra törekedtünk, hogy ha találunk megoldást, legyen Magyarországon női Európa-bajnokság, még ha módosított lebonyolítással is" - idézte a szövetség honlapja az MKSZ főtitkárát, Horváth Gabriellát, aki hozzátette: mindenki konstruktív volt, és a megoldást kereste, amit sikerült is megtalálniuk.

"A döntő hétvégét sajnos a magas költségek miatt nem tudtuk megtartani" - folytatta.

A főtitkár elmondta azt is: a forrásokat átcsoportosítva kiírtak egy pályázatot sportlétesítmények közüzemi költségeinek támogatására, ami azért fontos, mert így segíteni tudnak még szélesebb körnek, amatőröknek, utánpótlás-korúaknak.

"Az Eb három szakaszából kettőben viszont hangsúlyosan jelen leszünk, a magyar válogatott pedig hazai pályán szerepelhet, akár hét mérkőzésen át, a magyar szurkolók is itthon szurkolhatnak a mieinknek. Összességében sikerült olyan megoldást találnunk, amivel mindenki jól jár: a szurkolók, a klubok, a sportág hátországa és a magyar válogatott is" - vélekedett.

A jövő évi lesz a 16. női Európa-bajnokság a sportágban, de az első, amelyen 24 válogatott vehet részt. A három rendező országon kívül a november 28. és december 15. között sorra kerülő torna biztos résztvevője a címvédő Norvégia is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!