Női kézilabda Eb - Gyors ellenakciókra készülnek a magyarok Svájc ellen

Sport, 2022.11.03

Az újdonsült csapatkapitány, Hornyák Dóra elmondása szerint a magyar női kézilabda-válogatott gyors ellenakciókkal készül Svájc ellen az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokság csoportkörének pénteki nyitányára.

A Debrecen balátlövője a nemzeti csapat csütörtöki sajtóbeszélgetésén az MTI érdeklődésére elmondta, már elkezdték a felkészülést, és a felvételeken azt látták, hogy a világversenyen újonc svájci játékosok fiatalok, gyorsak, sokat futnak, és - a kapusuk lecserélésével - előszeretettel alkalmazzák a létszámfölényes támadójátékot.

"Sokat játszanak hét a hat ellen, ezért fel kell készülnünk, hogy gyors gólokat lőhessünk, de nem feltétlenül kell felvennünk az ő stílusukat, inkább a saját játékunkat kell játszanunk" - nyilatkozta.

Hangsúlyozta, minden meccsen arra próbálnak építeni, hogy a védekezésük stabil legyen, és abból tudjanak gyors gólokat lőni.

Eddig Schatzl Nadine volt a válogatott csapatkapitánya, de a Győr balszélsője nem került be az utazó keretbe. Helyette Hornyák kapta meg a tisztséget, amiről nem a csapat szavazott, hanem a szakmai stáb tagjai döntöttek és a szerdai edzés előtt közölték vele. A játékos megjegyezte, számára büszkeség, de nagy felelősség is egyben a kapitányi poszt.

A 29-szeres válogatott Hornyák elismerte, még "bennük van" a legutóbbi meccs, a németektől elszenvedett 31-20-as hétfői vereség. Megjegyezte, az utolsó edzőmérkőzésük nem úgy sikerült, ahogyan szerették volna, de nem szabad ebbe "beleragadniuk", le kell vonniuk a tanulságokat és tovább kell lépniük. Elárulta, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány már megosztotta velük a gondolatait a meccsről, és a játékosok maguk között is beszéltek róla. Mindenki elmondta, szerinte mi volt a baj, min kellene javítani, de Hornyák úgy vélekedett, most már nem szabad sokáig beszélniük erről, különben a pénteki, Svájc elleni meccs nagyon nehéz lesz.

"Van bennünk egy kis feszültség, nagyon várjuk a kezdést, de ilyenkor mindenkiben van egy kis drukk, ami természetesen nagyobb, mint egy bajnoki mérkőzés előtt" - mondta Hornyák.

Hangsúlyozta, izgatottan várják a rajtot, és minden meccsen a legjobbjukat akarják nyújtani, függetlenül attól, ki az ellenfél.

"Egy világversenyen az első mérkőzés mindig nehéz, de az a célunk, hogy győzelemmel kezdjünk" - szögezte le.

Golovin Vlagyimir úgy fogalmazott, a magyar keret zömét is fiatal kézilabdázók alkotják, de reményei szerint nem fognak nagy nyomást érezni magukon, és a tudásuknak megfelelően teljesítenek, hiszen mindannyian jó játékosok, akik készek megmutatni, mire képesek a tornán.

Az edző rámutatott, hogy Martin Albertsen személyében 2018 óta dán kapitány irányítja a svájciakat, így játékukban számos elem visszaköszön a skandináv stílusból. Az egyik legnagyobb erősségük a gyors szélsőjáték, és nagyon kell vigyázni a labdaeladásokra, nem szabad hibázni, nehogy könnyű gólokat szerezhessenek.

"Ez lesz az első Európa-bajnoki meccsük, ezért úgy gondolom, nagyon készülnek ránk és a lehető legjobb teljesítményt akarják majd nyújtani ellenünk" - közölte.

Martin Albersten úgy fogalmazott, hogy játékosai közül mindenki izgatottan, de mosolygósan várja a rajtot. Elárulta, hogy az elmúlt években figyelemmel kísérte a magyar válogatott szereplését, és bár a közelmúltban történt néhány változás a keretben, minőségi játékosokból álló, nagyon jó csapatról van szó, amely képes magas szinten teljesíteni.

A kontinenstornán pénteken 18 órától Svájc, vasárnap 18 órától Horvátország, kedden 20.30-tól pedig a címvédő Norvégia lesz a magyarok ellenfele a ljubljanai csoportban. A középdöntőbe az első három helyezett jut, és viszi magával a szintén továbbjutott csapatok elleni eredményeit. Ott Dánia, Svédország, Szlovénia és Szerbia közül a három továbbjutóval találkozhat a magyar együttes, szintén Ljubljanában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!