Női kézilabda MK - Szilágyi Zoltán szerint a csapategység és a hit a debreceni bronzérem titka

Sport, 2024.03.10

Szilágyi Zoltán vezetőedző szerint a csapategységnek és a hitnek köszönheti együttese, a Debrecen, hogy 34-29-re legyőzte a Mosonmagyaróvárt a női kézilabda Magyar Kupa vasárnapi bronzmérkőzésén.

"A csapategység, a hit és az a komoly lelkierő, amellyel a Győrtől elszenvedett 29-28-as tegnapi vereség után fel tudtunk állni és egymásért küzdeni, hozta meg a győzelmet. Ma is vesztes helyzetből álltunk fel, ahogyan tegnap is hátrányból fordítottunk a hajrában" - emelte ki az MTI-nek.

A hajdúságiak trénere arra utalt, hogy együttese többször is volt négygólos lemaradásban a harmadik helyért vasárnap rendezett tatabányai találkozón. Ennek oka szerinte a visszarendeződésben keresendők és abban, hogy nem találták az óvári támadások ellenszerét. Csapata játékának javulását ugyancsak a védekezéshez kapcsolta, mint mondta, lényeges volt, hogy nyitott védekezésre váltottak, ezáltal megakadályozták, hogy a Mosonmagyaróvár ugyanazokat a variációkat játssza, mint hatosfal ellen, ez pedig segített saját önbizalmuk megerősítésében.

"Ez a védekezésben egyértelműen megnyilvánult, ezzel jött a jobb kapusteljesítmény is, támadásban pedig egyre felszabadultabban tudtunk kézilabdázni, miközben voltak jelentősen javuló egyéni teljesítmények is a második félidőben" - fejtette ki Szilágyi. A tréner a Bajnokok Ligája-címvédő Vipers Kristiansand ellen jövő hétvégén kezdődő párharcra kitérve azt mondta: szeretnének jó meccseket játszani a legutóbbi három BL-kiírásban diadalmaskodó norvégok ellen.

"Természetesen tudjuk, ki ennek a párharcnak az esélyese, hazai pályán szeretnénk szoros találkozót játszani, amiben bármi benne lehet" - tekintett előre.

Vámos Petra, a DVSC válogatott irányítója közölte, az első félidőben az óvári átlövőknek elég sok helyzetet hagytak, és ezt nagyon szépen kihasználták, de a sikerük kulcsa egyértelműen a második félidőben javuló védekezésük volt.

"Talán nem futottuk meg azt a tempót, amit szoktunk, ellenben ők eléggé gyorsan hozták ránk a labdát, és több lerohanásból tudtak gólt szerezni" - idézte fel az első felvonásban történteket. Hangsúlyozta: külön öröm számára, hogy a második félidőre úgy jöttek ki, hogy nagyon szeretnék a bronzérmet, csak ez a harminc perc létezik számukra, és abban a periódusban viszonylag hamar növelni tudták a különbséget, majd ezt a végéig megtartották.

"Ebben a szezonban már mind a bajnokságban, mind a Bajnokok Ligájában megmutattuk, hogy lehet, hogy nem adjuk fel, vissza tudunk jönni a meccsben, akkor is, amikor az ellenfelünk több góllal vezet. Hiszünk magunkban és a munkában, amit elvégeztünk. Ezzel a mentalitással és hozzáállással bárki ellen lehet esélyünk" - szögezte le Vámos.

Szabó Nina úgy fogalmazott: szükséghelyzet volt, hogy Hámori Konszuéla sérülése miatt az MTK-ból visszatért Debrecenbe, ehhez a szituációhoz kellett alkalmazkodniuk.

"Újra itt vagyok, élvezem a játékot és sikerül egyre jobb teljesítményt nyújtanom, amiből a csapat is profitál" - emelte ki a hét góljával csapata legeredményesebbjeként záró Szabó.

"Mi egy kis klub vagyunk. Még nem éltünk meg ilyen mérkőzéseket testközelből. Ma nagyon jó volt a kezdésünk, olyan, amit felépítettünk, és amit megbeszéltünk. Amikor bele kellett cserélni, statikussá vált a játékunk" - értékelt az MTI-nek Gyurka János, a mosonmagyaróváriak szakvezetője.

Elismerte, nem találták a DVSC öt-egyes védekezésének ellenszerét, távol maradtak a lövőik és a labdával együtt birkóztak, ezek nem megengedhetőek ilyen védekezés ellen. A cserékkel próbálta keresni azt az embert, aki lendíteni tud a csapaton, de ez ma nem sikerült. Hangsúlyozta: a Debrecen védekezése jól működött és voltak nyerőemberei, akik könnyű gólokat lőttek, ezzel egy kicsit demoralizálták ellenfelüket.

"Tanulnunk kell, ezek a mérkőzések erre jók. Nyilvánvalóan szerettünk volna jobb teljesítményt nyújtani, bronzéremmel lejönni a pályáról, de azt gondolom, reális eredmény született. Lehetett volna szebb a játék, olyan, mint ahogy elindítottuk, de ez nekünk ma így sikerült" - magyarázta.

A játékosként világbajnoki ezüstérmes Gyurka leszögezte: képesnek kell lenni mentális teherrel kézilabdázni és döntéseket hozni, de ezt egy-két meghatározó játékosának még tanulnia kell.

"Reálisan kell nézni a képet, a Debrecen ma sokkal jobban játszott" - szögezte le.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!