Női kézilabda olimpiai selejtező - Debrecenben követnék a férfi válogatott példáját a nők - ELŐZETES

Sport, 2024.04.10

A magyar női kézilabda-válogatott a debreceni selejtezőtornán harcolná ki az olimpiai részvételt, követve a már ötkarikás kvótás férfi nemzeti csapat példáját.

Legutóbb a 2004-es athéni játékokon fordult elő, hogy a magyar férfi és női kézilabda-válogatott is pályára lépett. A férfi válogatott az idén már márciusban, Tatabányán megszerezte a párizsi repülőjegyét, a nők pedig az 1-es számú kvalifikációs csoport küzdelmeinek otthont adó Főnix Arénában csütörtöktől vasárnapig küzdhetnek az indulási jogért. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese sorrendben Nagy-Britannia, Svédország és Japán ellen játszik a két kvóta egyikéért.

A britek helyett eredetileg Kamerun szerepelt volna a kvartettben, ám mint két nappal a torna előtt hivatalossá vált, az afrikai ország szövetsége nem tudta megoldani csapata Magyarországra utaztatását, így visszalépett. A briteknek a nemzetközi szövetség (IHF) végrehajtó bizottsága szabadkártyát adott.

A nyitónapi rivális a rendező jogán szerepelt a 2012-es londoni olimpián, amelyen öt vereséggel az utolsó helyen végzett. Sem előtte, sem azóta nem jutott ki olimpiára, világbajnokságra, vagy Európa-bajnokságra.

A svédeket illetően a tavalyi világbajnokságról friss élménye van a magyar csapatnak, amely a középdöntőben 26-22-re kikapott a társházigazdától. Ezúttal is a vb-negyedik skandinávok számítanak a négyes legerősebb csapatának, így jó esély van rá, hogy a kvótás pozíció megszerzéséért Japánnal lesz versenyben a magyar együttes. A távol-keletiek a vb legnagyobb meglepetését okozva 27-26-ra legyőzték a társházigazda dánokat, akiktől a két hétvégi mérkőzésen vendégként simán kikaptak (33-19, 40-17). A magyar válogatott felkészülése sem volt hibátlan, múlt héten ugyanis az Eurokupában 33-18-ra maradt alul Norvégiában, majd Győrben - már kilenc találattal is vezetve - 36-30-ra kerekedett az osztrákok fölé.

A vb-vel ellentétben ezúttal számíthat a csapat a közönség támogatására a csaknem hatezer fő befogadóképességű Főnix Arénában. A válogatott keretnek három debreceni játékos, Vámos Petra, Kácsor Gréta és Füzi-Tóvizi Petra a tagja. A beálló Füzi-Tóvizi ráadásul hat évvel ezelőtt itt volt világbajnok a juniorok között. Amint az MTI-nek elárulta, az Eurokupa-mérkőzések után Debrecenbe visszatérve nagyon pozitív érzései támadtak.

"Duplán itthon vagyok, engem nagyon feltölt - miképp szerintem a lányokat is -, hogy hazai környezetben játszhatjuk ezt az olimpiai selejtezőtornát" - fejtette ki. - "Plusz löket és motiváció, hogy a nézők támogatásával itthon harcolhatjuk ki a részvételt. Itt vagyunk az olimpia kapujában, amely mindannyiunk legnagyobb álma. Itt minden adott, rajtunk fog múlni, hogy sikerül-e. Mi foggal-körömmel fogunk harcolni azért, hogy ott lehessünk."

Hangsúlyozta: nagy szerep hárul majd a beállókra, Japán nyitottan, szellősen védekezik, így lényeges lesz, hogy ezen a poszton helyet tudjanak csinálni társaiknak.

"Van miben előrelépni gólszerzésben is, de nem mindig ez a fő szempont. Ez a poszt olyan, hogy össze kell szokni a csapattársakkal, hiszen nem minden nap edzünk együtt, de sokszor jól megoldottuk már, ezekből kell táplálkozni. Ha pedig helyet tudunk csinálni a másiknak, azzal is ugyanott vagyunk" - fogalmazott.


A magyar válogatott kerete:

--------------------------

Kapusok:
Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Bukovszky Anna (Praktiker-Vác)

Jobbszélsők:
Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim, német), Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO)

Jobbátlövők:
Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau, román), Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)

Irányítók:
Vámos Petra (DVSC Schaeffler), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Beállók:
Bordás Réka (Praktiker-Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)

Balátlövők:
Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác)

Balszélsők:
Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)


A torna menetrendje:

-------------------

1. forduló, csütörtök:
MAGYARORSZÁG - Nagy-Britannia 15.30 Svédország-Japán 18.00

2. forduló, péntek:
MAGYARORSZÁG-Svédország 18.00 Japán - Nagy-Britannia 20.30

3. forduló, vasárnap:
Nagy-Britannia - Svédország 16.45 MAGYARORSZÁG-Japán 19.15


A magyar válogatott statisztikája:

---------------------------------
Nagy-Britannia: a két csapat még nem találkozott egymással.
Svédország: 30 mérkőzés, 16 győzelem, 4 döntetlen, 10 vereség, a legutóbbi egymás elleni találkozón: 22-26 (2023. december 9., Göteborg, világbajnoki középdöntős mérkőzés)
Japán: 18 mérkőzés, 18 győzelem, a legutóbbi egymás elleni találkozón: 33-21 (2019. március 24., Siófok, barátságos mérkőzés)


Az olimpia női kézilabdatornájának biztos résztvevői:

----------------------------------------------------
Franciaország (rendező, világbajnok), Dánia, Koreai Köztársaság, Angola, Brazília, Norvégia
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!