Női kosár Eb-selejtező - Magyar diadal Temesváron

Sport, 2022.11.24

A magyar női kosárlabda-válogatott könnyedén legyőzte a román együttest csütörtökön Temesváron az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

Eredmény:

3. forduló, C csoport:
Románia-Magyarország 40-99 (4-32, 10-24, 14-18, 12-25)
----------------------------------------------------------

A magyar pontszerzők: Kiss V. 24 pont, Lelik 12, Studer 10, Goree 10, Dombai 9, Mérész 9, Dubei 8, Ruff-Nagy 7, Kányási 5, Török 3, Kiss A. 2



A magyarok a kvalifikáció tavalyi nyitányán négy ponttal kikaptak a favorit spanyoloktól Szekszárdon, majd 115-58-as kiütéses győzelmet arattak Izlandon. A román válogatott is megverte Bukarestben az izlandiakat, majd 55 ponttal alulmaradt Spanyolországban.

Székely Norbert szövetségi kapitány előzetesen közölte, hogy fiatal és foghíjas csapata - az első számú center, Határ Bernadett tavasz óta harcképtelen - győzni megy Temesvárra. A két hárompontos gárda csütörtöki összecsapásán az első percek igazolták az elképzelést: Daniel Calancea román szakvezető 0-8-nál, már a 3. percben időt kért. Az első hazai kosár ennek ellenére csak 0-25-nél (!) született meg, ekkor Kiss Virág már 10 pontnál tartott.

A románok a 15. percben érték el a 10 pontot, amikor a vendégek már 43-nál álltak, és a mérkőzés már gyakorlatilag eldőlt. A februári végelszámolásnál fontos szerepe lehet majd a csoportmásodikok között a kosáraránynak, a magyarok ennek megfelelően 40 ponttal elhúztak, a nagyszünetben 14-56 volt az állás.

A vendégek 20 perc alatt hat triplát dobtak - a házigazdák egyet sem -, a félidőben a pécsi Kiss 15, a honosított szekszárdi Goree Cyesha pedig 8 pontnál tartott.

Térfélcsere után 49 pontra nőtt a különbség, Kiss bedobta harmadik tripláját, és az Olaszországban légióskodó Mérész Beatrix is remekelt. A Costantin Jude Sala Sporturilor lelátóin egyre kevesebben ültek, a nyomasztó magyar fölény végül 59 pontos diadalt eredményezett. A Székely-csapat legjobbja Kiss Virág lett 24 ponttal.

A magyarok három forduló után 2 győzelemmel és 1 vereséggel állnak a C csoportban, és legközelebb vasárnap lépnek pályára a spanyolországi Huelvában.

A 2023-as szlovén-izraeli közös rendezésű Eb-ről a nemzetközi szövetség az ukrajnai háború miatt kizárta Oroszországot és Fehéroroszországot, így az F és az I csoportból már csak a csoportelsők kerülnek az Eb-re, a csoportmásodikok biztosan nem. A maradék nyolc csoport másodikjai közül a legjobb négy csatlakozik majd a 10 csoportgyőzteshez és a 2 rendezőhöz - amennyiben egyik rendező ország sem kvalifikálja magát a selejtezőből. Ha megteszi, akkor ez további csoportmásodikok kijutását jelenti.

a csoport másik mérkőzésén:
Spanyolország-Izland 120-54 (32-8, 27-8, 32-25, 29-13)



A C csoport állása:

------------------
1. Spanyolország 6 pont, 2. MAGYARORSZÁG 5, 3. Románia 4, 4. Izland 3



Az Eb-selejtező hátralévő magyar mérkőzései:

--------------------------------------
november 27.: Spanyolország-Magyarország, Huelva 17.00
február 9.: Magyarország-Izland
február 12.: Magyarország-Románia
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!