Női kosárlabda Eb-selejtező - Szlovéniával, Bulgáriával és Finnországgal egy csoportban a magyarok

Sport, 2023.09.19

Szlovéniával, Bulgáriával és Finnországgal került egy csoportba a magyar női kosárlabda-válogatott a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjében.

A júniusban, Ljubljanában Eb-negyedik magyarok a B csoportban küzdenek meg az újabb részvételért a kontinenstornán, Székely Norbert szövetségi kapitány szerint jó továbbjutási esélyekkel:

"Abból a kalapból, ahonnan a szlovénokat kaptuk, nem ők a legrosszabb ellenfél, emellett szép emlékek fűződnek Szlovéniához az Eb kapcsán, ráadásul az Európa-bajnokság előtt kétszer is megvertük őket odahaza" - nyilatkozta az MTI-nek a szakvezető a szomszédos ország legjobbjairól, akik rendezőként három vereséggel búcsúztak a kontinenstornától.

Székely Norbert kiemelte, a finneknek ugyanakkor rendkívül fizikális csapatuk van.

"Náluk játszik az egyik legígéretesebb center is Awak Kuier személyében, neki WNBA-s tapasztalata is van. Összességében a bolgárokkal és a finnekkel szembeni pontarány fontos lehet a végelszámolásnál abban az esetben, ha nem nyerjük meg a csoportot. Annyi bizonyos, hogy egyértelmű célunk a továbbjutás" - tette hozzá.

A magyar csapat a második kalapból várta a keddi sorsolást, így biztosan elkerülte az ugyanoda besorolt törököket, bosnyákokat és briteket. Nem kerülhetett össze a 40. Eb-nek otthont adó Csehországgal, Németországgal, Görögországgal és Olaszországgal sem, mivel az automatikusan részt vevő négy házigazda egy külön csoportba került. A többi 32 gárdát nyolc kvartettbe osztották szét, melyekből a győztesek és a négy legjobb második utazhat a kontinenstornára, ahol a kieséses szakasz helyszíne Athén lesz.

Ez az első alkalom, hogy négy országban kerül sor az Eb-re. A megosztott lebonyolítást 2015-ben vezette be a FIBA, azóta a 2017-es csehországi torna kivételével rendre két-két ország adott otthont a viadalnak: 2015-ben Magyarország és Románia, 2019-ben Szerbia és Lettország, 2021-ben Spanyolország és Franciaország, idén júniusban pedig Szlovénia és Izrael.

A kvalifikációs sorozat mérkőzéseire november 9-én és 12-én, 2024. november 7-én és 10-én, továbbá 2025. február 6-án és 9-én kerül sor.


Az Eb-selejtező csoportjai:

--------------------------
A csoport: Spanyolország, Hollandia, Ausztria, Horvátország
B csoport: MAGYARORSZÁG, Szlovénia, Bulgária, Finnország
C csoport: Belgium, Litvánia, Azerbajdzsán, Lengyelország
D csoport: Nagy-Britannia, Dánia, Észtország, Svédország
E csoport: Franciaország, Izrael, Írország, Lettország
F csoport: Törökország, Románia, Izland, Szlovákia
G csoport: Szerbia, Portugália, Észak-Macedónia, Ukrajna
H csoport: Bosznia-Hercegovina, Svájc, Luxemburg, Montenegró
I csoport (házigazdaként automatikus résztvevők): Olaszország, Csehország, Németország, Görögország
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!