Női kosárlabda Euroliga - Hazai győzelemmel kezdte a negyeddöntőt a DVTK

Sport, 2024.02.21

A DVTK Hun-Therm hazai pályán 12 ponttal legyőzte a francia Villeneuve d'Ascq csapatát szerdán a női kosárlabda Euroliga negyeddöntőjének az első mérkőzésén.

Női kosárlabda Euroliga - DVTK Hun-Therm - Villeneuve d'Ascq
  • Eredmény:

negyeddöntő, 1. mérkőzés:
DVTK Hun-Therm - Villeneuve d'Ascq (francia) 78-66 (14-26, 21-10, 25-15, 18-15)

A magyar csapat legjobb dobói: Charles 18, Lelik 16, Garbin 12, Tadic 11, Kányási 8



Völgyi Péter vezetőedző együttese második euroligás szezonjában bravúros meneteléssel, 9/5-ös győzelmi mérleggel fejezte be az alapszakaszt. Ezzel az A csoport második helyén zárt a címvédő török Fenerbahce mögött, azaz pályaelőnyben várta a folytatást. A DVTK fennállása első negyeddöntőjére készült a kontinentális elitsorozatban, ahol a B jelű nyolcasban harmadik Villeneuve d'Ascq csapatával került szembe, a francia gárda 8/6-os mutatóval zárta a csoportkört - többek között oda-vissza megverve a SERCO UNI Győrt.

A miskolciak felkészülés gyanánt Pécsett léptek pályára a válogatott szünet után folytatódó NB I-ben, és 75-71-re nyertek, így 14 fordulót követően is veretlenek a hazai pontvadászatban. A tavalyi bajnoki ezüstérmes, az Európa Kupában pedig elődöntős Villeneuve d'Ascq ugyancsak éllovas az ottani ligában, méghozzá 13/3-as mérleggel.

Az El-negyeddöntőben a több mint háromezer férőhelyes DVTK Aréna fennállása során először telt meg.

A házigazdák első kosarát 0-5-nél Kaila Charles szerezte, aki a sorozat honlapján bekerült az idény legjobb tíz kosarasa közé. A három amerikaival kiálló rivális négy hármassal 18-7-re elhúzott, miközben a sok labdát eladó magyar csapatnál mind a négy addigi triplakísérlet kimaradt. A rendkívül dinamikus franciák a játék minden elemében fölényben voltak, 17 ponttal megléptek (14-31), ám a miskolci gárda egy elképesztő, 21-4-es rohammal ismét lázba hozta a közönséget, és 35-35-nél kiegyenlített. A nagyszünetben 35-36 volt az állás, ekkor hazai oldalon Charles és az ausztrál Darcee Garbin is 7 pontnál tartott.

Térfélcsere után, a 24. percben először vezetett a Diósgyőr (46-45), és 53-45-nél a vendégek vezetőedzője, Rachid Meziane - az Európa-bajnok belgák szövetségi kapitánya - időkéréssel próbálta megfékezni a magyarok lendületét. Ennek ellenére hamarosan már 11 pont volt a DVTK előnye, Lelik Réka 13. pontjának köszönhetően. A túloldalon a hatalmas termetű Kariata Diaby súlyosnak tűnő bokasérülést szenvedett, az utolsó szakasz 60-51-ről indult. Ebben három pontra olvadt a különbség, de jött Garbin és Kányási Veronika, és 69-61-re módosították az állást. Innen a DVTK már nem engedte ki a kezéből a diadalt, így 1-0-ra vezet a negyeddöntőben.

Az egyik fél második sikeréig tartó párharc egy hét múlva folytatódik a Lille mellett található Villeneuve d'Ascq-ban, szükség esetén a harmadik mérkőzésre március 6-án kerül sor Miskolcon.

A negyeddöntőben vannak további magyar érdekeltségek is. A Határ Bernadettet foglalkoztató spanyol Salamanca 98-91-re kikapott a címvédő Fenerbahce vendégeként, a magyar center 4 ponttal és 4 lepattanóval zárt. A Kiss Virággal felálló török Mersin hazai pályán 79-62-re verte a spanyol Zaragozát, a válogatott légiós 11 perc alatt 3 lepattanót gyűjtött.

Juhász Dorka együttese, az olasz Schio később lép pályára a cseh USK Praha csarnokában.
(MTI)

Galériánk

Női kosárlabda Euroliga - DVTK Hun-Therm - Villeneuve d'Ascq Női kosárlabda Euroliga - DVTK Hun-Therm - Villeneuve d'Ascq
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!