Női kosárlabda-vb - Mexikóban vagy Ruandában előselejteznek a magyarok

Sport, 2024.04.17

Mexikóban vagy Ruandában vív előselejtezőt augusztus 19. és 25. között a magyar női kosárlabda-válogatott a 2026-os világbajnokságra.

A nemzetközi szövetség (FIBA) szerdai tájékoztatása szerint Mexikóváros és Kigali lesz a házigazdája a két tornának, amelyen a párizsi olimpiáról épphogy lemaradt 16 - régiónként négy - gárda lép pályára. A magyar válogatott a soproni selejtezőben utolsó meccsén 22 pontos előnyről 73-72-re kikapott Spanyolországtól, így nem jutott ki Párizsba.

Mindkét nyolccsapatos viadalon két kvartettet alakítanak ki, amelyeket különböző földrészekről érkezett együttesek alkotnak, és végül a két torna bajnoka kerül a vb-selejtező mezőnyébe.

A közvetlen kvalifikáció küzdelmeire 2026 márciusában kerül sor. A két év múlva esedékes berlini világbajnokság selejtezőjében 24 válogatott lesz érdekelt, a két előselejtezős csapat mellett 22 gárda a 2025-ös kontinenstornák legjobbjai közül kerül ki.

Az előselejtezős viadalok sorsolására jövő csütörtökön 14 órakor kerül sor a FIBA svájci főhadiszállásán.

A 2026-os világbajnokságon 16 válogatott szerepel. Az előző, 2022-es vb-n - amelynek Ausztrália adott otthont - még csak 12 csapat vett részt.

Az előselejtező csapatai régiónként:

------------------------------------
Európa: MAGYARORSZÁG, Csehország, Montenegró, Nagy-Britannia
Afrika: Szenegál, Mali, Ruanda, Mozambik
Amerika: Brazília, Mexikó, Venezuela, Argentína
Ázsia/Óceánia: Új-Zéland, Koreai Köztársaság, Fülöp-szigetek, Libanon
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!