Női röplabda Eb - A nehéz belgiumi csoportban a magyarok

Sport, 2022.11.16

A magyar válogatott a házigazda belgák mellett az előző tornán ezüstérmes, világbajnok szerbekkel is egy csoportba került a jövő évi női röplabda Európa-bajnokságon.

A szerdai, nápolyi Királyi Palotában megtartott sorsoláson az előző tornán nyolcaddöntős magyar csapat a negyedik kalapból várta a sorsolást.

A négy házigazda egy ellenfelet szabadon választhatott magának: Szlovénia, Románia, Azerbajdzsán és Finnország ez alapján lett beosztva.

A német Andreas Vollmer edzette, sorozatban ötödik Európa-bajnokságára készülő magyarok végül a genti A csoportba kerültek és a belgák, valamint a szerbek mellett a szlovénekkel, a lengyelekkel és az ukránokkal csapnak majd össze a továbbjutást jelentő első négy hely valamelyikének megszerzéséért.

A Magyar Röplabda Szövetség helyszínen tartózkodó főtitkára, Ludvig Zsolt a sorsolás után az MTI-nek felelevenítette: a magyarok jelenkori sikersorozata 2015-ben, épp egy belga társrendezésű Eb-n, Antwerpenben kezdődött, amikor a Jan de Brandt vezette válogatottnak a sikeres kvalifikáció után továbbjutott csoportjából.

"Azt lehet látni, hogy nem a leggyengébb csoportba kerültünk, hiszen azonos hatosban vagyunk a világ jelenlegi legerősebb válogatottjával, a szerbbel, valamint a döntőt rendező belgákkal is. Mellettük a lengyelek is a világ élvonalába tartoznak, így előzetesen a szlovének és az ukránok elleni lehet az a két meccs, amin sikerülhet kivívni a továbbjutást" - fogalmazott Ludvig Zsolt.

A főtitkár elmondta, ők a szövetségnél mindent meg fognak tenni azért, hogy a nemzeti csapat - amelynek egyértelműen az Eb lesz a jövő évi fő versenye - a lehető legjobb körülmények között készülhessen és a lehető legerősebb összeállításban léphessen pályára Belgiumban.

"Bízunk benne, hogy a nehéz csoport ellenére is sikerül kiharcolni a továbbjutást" - zárta Ludvig.

A csoportküzdelmeknek Gent, Verona, Monza, Torinó, Firenze, Tallinn, valamint Düsseldorf ad otthont.

A belga, olasz, német, észt közös rendezésű kontinenstorna augusztus 15-én kezdődik és szeptember 3-ig tart. A 24 csapatos viadal végjátékát a belga főváros, Brüsszel látja vendégül.

A kijutását az előző Európa-bajnokságon elért helyezésével papíron biztosított orosz válogatott az ukrajnai háború miatt nem indulhat a tornán, így a selejtezők legjobb csoportharmadikjaként Svájc is részvételi jogot szerzett az Eb-re.


A 2023-as női röplabda Európa-bajnokság csoportbeosztása:

---------------------------------------------------------
A csoport (Belgium): Belgium, Szlovénia, Szerbia, Lengyelország, Ukrajna, MAGYARORSZÁG
B csoport (Olaszország): Olaszország, Románia, Bulgária, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Svájc
C csoport (Németország): Németország, Azerbajdzsán, Törökország, Csehország, Svédország, Görögország
D csoport (Észtország): Észtország, Finnország, Hollandia, Franciaország, Szlovákia, Spanyolország
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!