Női röplabda Eb - A továbbjutásért küzd a magyar válogatott - ELŐZETES

Sport, 2021.08.17

A csoportból való továbbjutás reményében utazik el a női röplabda Európa-bajnokságra a magyar válogatott, amely pénteken a szlovákok ellen mutatkozik be a szerdán rajtoló, szerb, bolgár, román, horvát közös rendezésű kontinensviadal zadari (zárai) csoportjában.

A nemzeti csapat - amely a szlovákok után a svájciakkal, az olaszokkal, a házigazda horvátokkal és a fehéroroszokkal találkozik - sorozatban negyedik Eb-jére készül. A keretet rutinos és kevésbé tapasztalt játékosok alkotják. Szakmáry Gréta és Király-Tálas Zsuzsanna egyaránt negyedik kontinenstornáján szerepelhet, Tóth Fruzsina és Török Kata harmadszor tagja az utazók névsorának, további négy röplabdázó pedig második Eb-jére készülhet, így Jakub Gluszak szövetségi kapitány összesen hat újoncot visz magával: Bagyinka Fannit, Juhár Dalmát, Kiss Grétát, Papp Orsolyát, Szűcs Kingát és Vezsenyi Adriennt.

"Minden meccs kulcsfontosságú lesz, így a jó kezdés is, éppen ezért utazunk ki már kedden. Vasárnap elkezdtük a videós felkészülést is a szlovák és a svájci válogatott elleni meccsre, az edzéseken igyekszünk a várható meccsszituációkat modellezni" - mondta az MTI-nek a lengyel tréner.

Gluszak megjegyezte, nem szeretné a mérkőzéseket fontossági sorrendbe állítani, jóllehet az olimpiai negyeddöntős, vb-ezüstérmes olasz válogatott kiemelkedik a hatosból.

"Mindig csak a következő összecsapásra koncentrálunk, mert kiegyenlítettnek érzem a csoportot. Nem szeretném azt mondani, hogy az egyik csapat gyengébb, mint a másik, mert láttuk a korábbi Eb-ken, vagy éppen az olimpián, hogy bármi megtörténhet. A cél, hogy minden találkozón a legjobbunkat nyújtsuk. Tovább szeretnénk jutni, és ha mindent beleadunk a pályán, bízom benne, hogy sikerülni fog" - tekintett előre.

A feladó Király-Tálas Zsuzsanna elmondta, 2015-höz, az első kontinenstornájához képest talán az a legnagyobb különbség, hogy sokkal kevésbé izgul, mert tudja, mi vár rá Zadarban.

"Nem voltam még tagja ilyen fiatal csapatnak, emiatt azért kicsit máshogy, érettebben kell viselkednem, mint korábban. Hiába van azonban hat újoncunk, ezek a játékosok a klubjaikban vezérek, így egyáltalán nincs arról szó, hogy fogni kéne a kezüket. A fő kérdés, hogy a kulcsfontosságú pillanatokban esetleg mennyire fognak megremegni, de ha így is lesz, együtt ki fogunk tudni mászni minden gödörből" - fogalmazott a 28 éves irányító.

A másfél hónapos felkészülést jónak és problémamentesnek nevezte, azt azonban hozzátette, hogy a szezon valódi kezdete előtt elég nehéz csúcsformába kerülni.

"Mindent megtettünk, mert tudjuk, kiélezett mérkőzések várnak ránk. Nagyon sajnáljuk, hogy nem lehetnek szurkolók, mert a selejtezőkön és a Savaria Kupán is teljesen más volt úgy énekelni a magyar himnuszt, hogy az a lelátón is zengett, ugyanakkor mindannyian nagyon bízunk abban, hogy Belgrádban ezt is meghallhatjuk" - utalt Király-Tálas arra, hogy továbbjutás esetén a nyolcaddöntőben a szerb fővárosban folytatja a válogatott.

Kiss Gréta - aki a tavaszi selejtezőkön és az Európa-ligában is remekül játszott - azt mondta, az apróbb részletek csiszolására még nem lett volna rossz pár hét, de erre nem szabad gondolniuk, péntekig ezen már nem lehet változtatni, el kell hinniük, hogy képesek továbbjutni a csoportból.

"Úgy kell nekimennünk a szlovák meccsnek, hogy az ott szerzett lendület kitartson a csoportkör végéig. Nemcsak az eredmény a fontos, hanem a csapat hangulata és a bennünk lévő tűz is. Én személy szerint talán még fel sem fogtam, mekkora dolog, hogy Eb-n szerepelhetek, a megérkezés után biztos lesz egy kis lámpalázam, de remélem, gyorsan túl tudok lépni az izgalmon" - fogalmazott a 23 éves ütőjátékos.

Kiemelte, a rutinosabb játékosoknak nagyon fontos szerepük van, neki például az Európa-ligában - amit Király-Tálas, Pallag és Szakmáry is kihagyott - nagyon hiányzott, hogy a nehéz helyzetekben tudjon valakire támaszkodni.

"Mindenki rengeteget segít, nyugtat, felhívja a figyelmünket a taktikára. Tavasszal mélyről kapaszkodtam vissza arra a szinte, amin játszottam, és most is tudom, hogy csak rajtam múlik, hogyan teljesítek. Remélem, kellően higgadtak tudunk majd maradni és elhisszük, hogy tovább tudunk jutni" - mondta Kiss.

A 24 csapatos torna horvátországi helyszínén a koronavírus-járvány miatt nem lehetnek szurkolók, így a magyarok zárt kapuk mögött játsszák mérkőzéseiket, amelyeket az M4 Sport élőben közvetít.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!