Női röplabda Eb - Az olaszok letaszították a trónról a szerbeket

Sport, 2021.09.04

Az olasz válogatott nyerte a női röplabda Európa-bajnokságot, miután a szombati, belgrádi döntőben 3-1-re legyőzte a házigazda, elmúlt két tornán győztes szerb csapatot.

A legutóbb bronzérmes olaszok történetük során harmadszor, 2009 óta először nyerték meg a kontinenstornát.


Eredmény, döntő:
Olaszország-Szerbia 3-1 (-24, 22, 19, 11)
------------------------------------------
a legeredményesebb játékosok: Egonu 29, Sylla 20, Pietrini 13, illetve Boskovic 20, M. Popovic 13, Rasic 12


Felfokozott várakozás előzte meg a finálét, ugyanis amellett, hogy két veretlen együttes találkozott a Stark Arénában, ez a két válogatott vívta a 2018-as világbajnoki finálét is - akkor a szerbek örülhetettek 3-2-es sikerüknek. Az előző kontinenstornán az elődöntőben csapott össze a két csapat (3-1 Szerbia javára), míg az idei tokiói olimpián a negyeddöntőben találkoztak (3-0 ugyancsak Szerbia javára). Az elmúlt években a mostani házigazda fölénye jellemezte a párharcot, a legutóbbi tíz tétmérkőzésükből hetet Zoran Terzic címvédő együttese nyert.

Az Eb három legponterősebb játékosából kettő ott volt a kezdőcsapatokban: az egyik oldalon a 195 pontos Tijana Boskovic, a másikon a 164 pontos Paola Egonu felelt eddig elsősorban a támadásokért. A három évvel ezelőtti vb-döntő az ő különcsatájukat is hozta, akkor a szerbek átlója 26, Egonu pedig 33 pontot szerzett, a mérkőzés végén mégis előbbi örülhetett.

A szombati összecsapás első játszmája a várt óriási csatát hozta, három pontnál nagyobb differencia egyszer sem alakult ki. A több mint húszezer fanatikus által támogatott szerbek 19-20 után sorozatban három pontot szereztek, ez pedig döntőnek bizonyult és megszerezték a vezetést.

A második játszmára az olaszok jelentősen javítottak nyitásfogadó teljesítményükön, ez pedig kulcsfontosságú volt, ugyanis sokkal gyorsabb támadásokat tudtak vezetni. A játékrész hajrájában a kihívó előtt felrémlett az előző szett végjátéka - szerb szempontból 18-19 után 22-20 lett -, de ezt követően már csak az olaszok szereztek pontot, akik Anna Danesi blokkjával egyenlítettek.

A harmadik felvonásban villámrajtot vett a címvédő, 8-3-ra és 11-7-re is vezetett, de az olaszok - akik amellett, hogy blokkban többször megkeserítették a szerb támadók dolgát - egy feladócsere után egyre hatékonyabb támadójátékukkal fordítottak és Myriam Sylla vezérletével összességében simán szerezték meg az összetett vezetést.

A negyedik szettre maradt feladni a nagyszerűen beszálló Ofelia Malinov, míg a szerbeknél a rengeteg labdát kapó Boskovic láthatóan elfáradt. Mivel társai közül senki nem tudta átvenni szerepét, az olaszok rendkívül könnyedén nyerték meg a negyedik szettet és 104 perc után ünnepelhették az Európa-bajnoki aranyérmet.


Korábban:

a 3. helyért:
Törökország-Hollandia 3-0 (20, 19, 23)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!