Női röplabda Eb - Boskovic: jövőre BL-cím és olimpiai aranyérem az álmom

Sport, 2023.08.23

Tijana Boskovic, a szerbek röplabdázó világsztárja most az Európa-bajnokságra fókuszál, de jövőre szeretné megszerezni a gyűjteményéből még hiányzó két nagy címet, a Bajnokok Ligája-trófeát és az olimpiai aranyérmet.

A 26 éves, kétszeres világ- és kétszeres Európa-bajnok feladóátló az MTI-nek adott exkluzív interjújában elárulta, mindig megtisztelő számára, ha a szerb válogatott színeiben szerepelhet. Az utóbbi években ráadásul változatosak is voltak számára a nyári időszakok, mert azt követően, hogy Zoran Terzic húsz év után, tavaly távozott a szerb szövetségi kapitányi posztról, előbb Daniele Santarellivel, majd idén Giovanni Guidettivel dolgozhat együtt.

"Minden edzőtől tudsz újat tanulni, de azért furcsa volt, amikor már nem Zoran volt a kapitányunk. Danielével tavaly nagyszerű nyarat zártunk, hiszen megvédtük világbajnoki címünket, de az már a múlt, így arról nem érdemes sokat beszélni" - fogalmazott Boskovic.

A szerb játékos kiemelte, nem gyakori, hogy három év alatt három szövetségi kapitány foglalkozik velük, de úgy érzi, Guidetti kinevezése a legjobb döntés volt.

"Korábban több interjúban is elmondtam már, hogy Giovanni szerintem a szakma egyik legjobbja, elképesztő tudása van, megtiszteltetés, hogy tőle tanulhatok. Az Eb-n eddig mindhárom meccsünket megnyertük, aminek nagyon örülünk, mert látszik, jó úton járunk" - fogalmazott az átló, akinek vezérletével a szerbek a legutóbbi három kontinenstornán döntőt játszottak, és 2017-ben, illetve 2019-ben övék lett az aranyérem.

A szerb csapatnak az Európa-bajnokság után nem ér véget a programja, ugyanis szeptember 16. és 24. között Kínában rendezik az egyik olimpiai kvalifikációs tornát, melyről a nyolc válogatottból a legjobb kettő szerez párizsi indulási jogot.

"A felkészülés elején tudtuk, hogy ezen a nyáron ez lesz a két legfontosabb esemény, így ezekre készültünk. Egyelőre igyekszünk csak az Eb-vel foglalkozni, de az itt lejátszott összecsapások a selejtezőre is jó felkészülést jelentenek. Nagyon fontos lesz az is, hiszen csak erről a tornáról lehet kijutni biztosan az ötkarikás játékokra" - jelentette ki a szerb klasszis.

Boskovic megjegyezte, kétszer már volt lehetősége olimpián pályára lépni, éppen ezért tudja, mennyire speciális, egyedi hangulata van annak a viadalnak.

"Az elmúlt nyolc évben minden nagy világversenyen dobogósok voltunk, ha jól tudom, ezt egyetlen másik válogatott sem mondhatja el magáról. Mindenki arról álmodik, hogy olimpiai bajnok legyen, de előbb el is kell oda jutni. Nagy potenciál és rengeteg tapasztalt játékos van a csapatunkban, akik évek óta a világ legjobb klubjaiban játszanak, minden adott, hogy idén és jövőre is szép eredményeket érjünk el" - mondta az ötkarikás ezüst- és bronzérmes játékos, aki ősszel már a kilencedik idényét kezdi majd meg a török Eczacibasi csapatában.

Ennek kapcsán arról beszélt, sok mindent elmond, ha valaki ugyanannál az egyesületnél ennyi időt eltölt, a klubra és Isztambulra második otthonaként tekint.

"Sok kedves emlékem és jó barátom van onnan, a csapat pedig mindig a legnagyobb célokért küzd a bajnokságban és a BL-ben is. Az utóbbi években sajnos nem mindig sikerült elérni, amit kitűzünk magunk elé, de a világ egyik legjobb bajnokságában, egy olyan együttesben vagyok, amelyet szeretek és ahol engem is megbecsülnek" - fejtegette hűsége okait Boskovic, aki idén a BL-ben és a bajnokságban is döntőt játszott csapatával, de előbbiben a nagy török rivális, Guidetti edzette VakifBankkal, utóbbiban pedig a Terzic által irányított Fenerbahcéval szemben alulmaradt. A BL novemberben induló idényében az Eczacibasi a magyar bajnok Vasassal is összecsap majd a csoportkörben.

Az egyformán kétszeres klubvilágbajnok és CEV Kupa-győztes röplabdázó a sportág egyik legnagyobb sztárja, nemcsak hazájában, hanem mindenhol a világon hatalmas rajongótábora van, minden mérkőzés után rengeteg szurkoló szeretne vele közös fotót készíteni, vagy aláírást kérni tőle.

Ennek kapcsán elmondta: tíz-tizenöt éve nem gondolta, hogy ilyen magasságokba fog eljutni, és hálás minden korábbi, illetve jelenlegi csapattársának, hogy itt lehet.

"Boldog vagyok és rengeteg motivációt ad, hogy nagyon sok fiatal röplabdázó néz fel rám, követnek, odajönnek, bárhol is legyek a világon. A szeretetük arra sarkall, hogy még jobb játékos legyek" - fogalmazott Boskovic.

A kérdésre, hogy ha választania kéne a vitrinjéből még hiányzó két nagy trófea közül, akkor a BL- vagy az olimpiai aranyérmet választaná-e, úgy felelt: nagyszerű és tökéletes lenne, ha 2024-ben mindkettőt meg tudná szerezni.

A szerb válogatott szerda (ma) este 20 órakor a magyarok ellen lép pályára az Európa-bajnokság genti csoportjában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!