Női röplabda Eb - Chiappini: szeretném folytatni a munkát

Sport, 2023.08.24

Bár a szerződése az Európa-bajnokság végével lejárt, amennyiben a szövetség számít rá, szeretné folytatni a megkezdett munkát Alessandro Chiappini, a magyar női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.

Az olasz szakember az MTI-nek elmondta, annak ellenére is pozitívan értékeli a nemzeti csapattal töltött időszakot, hogy az együttes győzelem nélkül búcsúzott a kontinenstornától.

"A játékosokban megvolt az elhivatottság arra, hogy változtassanak, jobbá váljanak, és tisztességesen végigdolgozták a nyarat, mindent megtettek, amire jelenleg képesek. Az Európa-ligára nem a legjobb állapotban érkeztek a szezon végén, és összesen két hónapunk volt a közös munkára, ami nagyon kevés. Ennek ellenére sikerült technikailag és taktikailag is előrelépnünk, de még nagyon sok munkára van szükség a további fejlődéshez" - mondta a szakember.

Chiappini arról is beszélt, hogy nyolc újonc szerepelt a magyar csapatban az Európa-bajnokságon, akik közül sokaknak még klubszinten sem volt hasonló tapasztalata, épp ezért azt kapta, amit várt.

A szövetségi kapitány kiemelte, egyetlen dolgot sem tud mondani, ami csalódást okozott neki, mert előzetesen azt gondolta realitásnak, ami történt.

"Minden mérkőzésen látszott, hogy fizikális képességekben le vagyunk maradva a többiektől, ezen minden játékosnak a szezon közben, a saját klubjában kell változtatnia. Emellett a kiválasztásban is szükség lesz némi változtatásra, a még fiatalabbakat is integrálnunk kell a válogatottba. Fontos, hogy a mostani 15-17 évesek érezzék, hogy figyelünk rájuk" - mondta a magyar utánpótlásról a tréner.

Chiappini a nemzeti csapat Eb-teljesítményéről azt mondta, a játékosok a nagynevű ellenfelekkel szemben megmutatták, hogy amikor teher nélkül tudnak játszani, milyen teljesítményre képesek. Hozzátette ugyanakkor, nehéz minden mérkőzést úgy végigjátszani, hogy az esetleges jó magyar mezőnymunka ellenére az ellenfeleknek két-három további lehetőségük is van a támadásépítésre, és ezeknél sokszor még magasabban, még erősebben tudják megütni a labdát.

"Ilyen nyomást egyetlen válogatott sem bír ki, azonban látni kell, hogy a jelenlegi magyar válogatottban nem nagyon van olyan játékos, aki a klubjában a szettek végjátékában megkapja azokat a labdákat, amikkel le lehet zárni a játékrészt. A kezdetektől arra próbálom sarkallni a lányokat, hogy vállalják a felelősséget a nehéz szituációkban is, mert csak így lehet előrébb jutni" - fogalmazott a szakember.

A szövetségi kapitány kijelentette, azt is meg kell értetni a játékosokkal, hogy nemzeti színekben pályára lépni felelősség és megtiszteltetés, ezzel mindenkinek azonosulnia kell, és a szezon során is ennek megfelelően kell dolgozniuk. Elmondta, azon lesz, hogy a klubidény során is nyomon kövesse a kerettagságra esélyes magyarokat, akinek "muszáj lesz elvégezniük a különmunkát" akkor is, ha a klubedzőjük ezt esetleg nem várja el tőlük.

"Ez meglátásom szerint csak elhivatottság és akarat kérdése, bárki bármikor le tud menni az edzőterembe plusz 20 percre. A szövetséggel pénteken lesz egy megbeszélésem, szeretném azt elérni, hogy meghatározott időközönként minden játékos állapotfelmérő teszteken essen át, hogy lássuk, milyen munkát végeznek. Emellett már egészen az U17-es korosztályig visszamenőleg, szakemberek segítségével szeretnénk megértetni a játékosokkal, mennyire fontos, hogy mikor mit esznek, és mennyire vigyáznak a testükre" - vázolta a jövőt Chiappini.

A kérdésre, hogy az ezekből adódó, klubedzőkkel való esetleges konfliktusokat hogyan szeretné kezelni, azt válaszolta: a szövetséggel együtt dolgozva, a csapatokkal közösen kell ezekről a dolgokról beszélni, de nem hiszi, hogy például az, hogy egy centert vagy egy átlót a válogatott edzőtáborban nyitásfogadásra is tanítanak, hátrányosan érintené őket.

"A lányok motivációjával, tudásszomjával maximálisan elégedett vagyok, nagyon sok szempontból máshogy állnak a röplabdához, mint a nyár elején. Igyekeztem minden terhet levenni róluk és építeni az önbizalmukat, de erre a klubszezonban is szükség lesz, mert a válogatottban csak az idényük kevesebb, mint húsz százalékát töltik. A hozzáállással is elégedett vagyok, erre lehet építeni" - jelentette ki a tréner, akinek az Eb végével lejárt a szerződése.

Ezzel kapcsolatban kijelentette: amennyiben a magyar szövetség számít rá, szívesen folytatja a munkát, akár hosszú távon is.

"Nekem is remek tapasztalat volt ez a pár hónap, nyitott vagyok arra, hogy amit elkezdtünk, azt folytassuk. Hiszem, hogy a fiatalokkal való foglalkozással, a beépítésükkel, megfelelő felkészítésükkel hosszú távon eredményes válogatottat tudunk felépíteni, ehhez azonban időre van szükség. Elengedhetetlen, hogy már az edzőtáborban nagy harc legyen a kerettagságért, így a jövőben több játékost szeretnék megnézni" - tekintett előre Chiappini.

A szövetségi kapitány az Európa-bajnoki csoportellenfelekről elmondta, a belga válogatott tagjai több éve együtt készülnek, míg a szlovénok már egészen fiatal korban felmérik a játékosok fizikai paramétereit, és ez is fontos szerepet tölt be a kiválasztásban.

"Amit tudunk, ezekből a módszerekből meg kell honosítanunk Magyarországon is. Egy olyan magot kell kialakítanunk az idősebb és fiatalabb játékosokból, amelynek két év múlva sikerül kijutnia az Európa-bajnokságra, majd ott a mostaninál jobban tud szerepelni. Ehhez az szükséges, hogy minél több nemzetközi mecset játsszunk, a játékosokat a profi sportolói lét felé tereljük, és kihasználjuk a tehetségeinkben rejlő potenciált" - zárta értékelését Chiappini.

A megfiatalított magyar válogatott győzelem nélkül, a 24. helyen fejezte be az Európa-bajnokságot Gentben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!