Női röplabda Eb - Csak négy válogatott alkalmaz hazai szövetségi kapitányt

Sport, 2023.08.20

A 24 résztvevő válogatottból húsz külföldi szövetségi kapitányt foglalkoztat a női röplabda Európa-bajnokságon.

Az európai szövetség hivatalos adatai alapján a legtöbb nemzet az olasz röplabdakultúrát részesíti előnyben, ugyanis nyolc szövetség is itáliai vezetőedzőt alkalmaz.

A magyar érdekeltségű genti csoportban ebből a nyolcból négy válogatott szerepel: Alessandro Chiappini (Magyarország) mellett Giovanni Guidetti (Szerbia), Stefano Lavarini (Lengyelország) és Marco Bonitta (Szlovénia) is szövetségi kapitányként dolgozik. Az ukránoknál a bolgár Ivan Petrov a szakmai vezető, míg a belgáknál Kris Vansnick személyében hazai szakember ül a padon.

Ami a többi szereplőt illeti, a címvédő olaszokon (Davide Mazzanti) kívül az idén Nemzetek Ligája-győztes törököknél (Daniele Santarelli) is olasz tréner dolgozik, s ugyanez a helyzet a bolgároknál (Lorenzo Micelli) és a társházigazda észteknél (Alessandro Orefice) is.

A düsseldorfi csoportban szereplők közül a spanyolok (Pascual Saurin) és a szlovákok (Michal Masek) saját országbeli trénert foglalkoztatnak, de utóbbiaknak például az előző kontinenstornán még szintén olasz szövetségi kapitányuk volt.

Egynél több szakembert még a törökök, a belgák és a spanyolok adnak az Eb-nek. Előbbiek közül Ferhat Akbas a horvátokat, Yunus Ocal a görögöket, Ataman Guneyligil az azerieket irányítja, a belgákon kívül a németeknél (Vital Heynen) és a franciáknál (Émile Rousseaux) is belga a szakmai stáb első embere, míg a spanyolokat Saurinon kívül a románokat edző Guillermo Narancho Hernandez képviseli.

A torna egyetlen női szövetségi kapitánya a svájciakat edző, ausztrál Lauren Bertolacci, míg a Magyarországon klubedzőként dolgozók közül a bajnok és kupagyőztes Vasas trénere, a görög Jannisz Atanaszopulosz a cseheket irányítja.

Az első két mérkőzésükön vesztes magyarok vasárnap (ma) 20 órától a vb-hetedik lengyelek ellen lépnek pályára Gentben. A csoportokból a legjobb négy jut nyolcaddöntőbe a szeptember 4-ig tartó, belga, olasz, német és észt közös rendezésű viadalon.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!