Női röplabda Eb - Egy szettet nyertek a szerbek ellen, de győzelem nélkül zártak a magyarok

Sport, 2023.08.23

A magyar női röplabda-válogatott 3-1-re kikapott szerdán a világbajnok szerb csapattól az Európa-bajnokság genti A csoportjában, így győzelem nélkül zárta a tornát.

Az olasz Alessandro Chiappini által irányított magyar válogatott ezzel pont nélkül, két nyert szettel az utolsó, 24. helyen zárta a jövő vasárnapig tartó, belga, német, olasz, észt közös rendezésű kontinensviadalt.

A továbbjutáshoz a legjobb négy között kellett volna zárni a hatcsapatos csoportban.


Eredmény, csoportkör, 5. (utolsó) forduló, A csoport:
Szerbia-Magyarország 3-1 (-21, 12, 14, 15)
-------------------------------------------

Magyarország:
Glemboczki 6, Nacsa-Pekárik 8, Németh A. 18, Török 10, Lászlop 1, Boskó 1, csere: Tóth F., Kertész (liberók), Kiss G., Petőváry 3, Berkó, Pintér 3, szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini


A magyarokra utolsó csoportmeccsükön az a szerb válogatott várt, amely az elmúlt két világbajnokságon aranyérmet nyert, a legutóbbi három Eb-n döntős, és kétszer első volt, míg az elmúlt két olimpián egy-egy ezüst- és bronzérmet szerzett.

Az már a keddi, szlovénok elleni vereséggel biztossá vált, hogy Németh Anették nem juthatnak tovább a csoportból, így a magyarok még a korábbinál is kevesebb teherrel léphettek pályára a világ egyik legjobbja ellen.

A két együttes két évvel ezelőtt a nyolcaddöntőben találkozott egymással, akkor Belgrádban 3-0-ra győzött a házigazda válogatott, de a magyarok akkor emelt fővel, tisztes vereséggel búcsúztak a kontinenstornától.

Chiappini kezdőjébe Török Kata került be az előző mérkőzésekhez képest, míg a túloldalon a hatszoros Bajnokok Ligája-győztes olasz Giovanni Guidetti csak a feladó Maja Ognjenovicot pihentette, többi sztárjátékosa a pályán volt a kezdő sípszókor.

A magyarok az első periódusban bátran és jól játszottak, így a játékrész közepéig némi meglepetésre vezettek, és 18-13-nál Guidettinek más másodszor kellett időt kérnie. Játékosai sokat rontottak, de Németh Anették jó blokkvédekezésükkel sokat is tettek mindezért. A hajrában ugyan mínusz háromra visszazárkózott az ellenfél, de Németh és Török vezérletével a magyarok végig vezetve előnybe kerültek.

A második szettre összeszedte magát az Eb egyik favoritja és hamar ötpontos előnyt épített ki. A magyarok ekkor nem bírtak Tijana Boskoviccsal, a szerbek legnagyobb sztárja egymás után szerezte a pontokat csapatának, amely a hajrára fordulva tízzel is vezetett, és simán egalizált.

A harmadik felvonás egy ideig az előzőnél szorosabban alakult, a magyarok Németh vezérletével igyekeztek tartani a lépést ellenfelükkel. A szett közepétől azonban a szerbek - akik két, eredetileg téves bírói ítéletnél is kezüket feltéve jelezték, beleértek a magyarok támadásába - a csak ebben a játszmában kilencpontos Boskovic vezetésével újra nagy különbséggel nyertek, és így összesítésben már vezettek.

A negyedik játszmában Chiappini tanítványai az elején sok technikai hibát vétettek ugyan, de továbbra is lelkesen, veszítenivaló nélkül játszottak. Mindez azonban csak arra volt elég, hogy megnehezítsék a nagynevű rivális dolgát, és tisztes vereséggel zárják a kontinenstornát.

A 106 perces mérkőzés legeredményesebb röplabdázója Boskovic volt 30 ponttal, a magyaroktól Németh 18 pontot szerzett.

Ez volt a két csapat hatodik egymás elleni összecsapásán a hatodik szerb siker.


Korábban:
Ukrajna-Szlovénia 3-1 (-19, 23, 24, 17) Az állás: 1. (és továbbjutott) Szerbia 4 győzelem/0 vereség, 2. (és továbbjutott) Lengyelország 3/1 (9, 10-4), 3. (és továbbjutott) Ukrajna 3/1 (9, 9-4), 4. (és továbbjutott) Belgium 2/2, 5. Szlovénia 1/4, 6. MAGYARORSZÁG 0/5
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!