Női röplabda Eb - Kump: izgatottan várjuk a csütörtöki rajtot

Sport, 2023.08.16

Kump Alíz, a magyar női röplabda-válogatott egyik Európa-bajnoki újonca szerint az egész csapat izgatottan várja a társházigazda belgák elleni, csütörtöki rajtot.

A nemzeti csapat szerdai programjában a kötelező fotózás és a nyitómeccsre való videós felkészülés mellett egy másfél órás edzés szerepelt. A hoteltől tízperces buszútra lévő Top Sport Hallban a mérkőzéseken 4600 néző szurkolhat majd egyszerre: az alapesetben fedett pályás atlétikai versenyeknek otthont adó létesítmény befogadóképességét mobillelátókkal növelték meg az Európa-bajnokságra.

"Mentálisan és fizikálisan is készen állunk, a csütörtöki találkozó kezdetére pedig taktikailag is százszázalékosan készek leszünk" - mondta az MTI-nek a délutáni gyakorlás előtt Kump Alíz.

A nyáron a Vasastól Békéscsabára igazolt 19 éves center kiemelte, bár az utolsó edzőmérkőzéseken élvezte Alessandro Chiappini szövetségi kapitány bizalmát, egyelőre "még azt sem hiszi el teljesen, hogy itt van, és egy Eb-re készül".

"Izgatott az egész csapat, így én is, és biztos vagyok abban, hogy amikor meghalljuk a Himnuszt, meg az első sípszót, hatalmas lesz az extázis. Hosszú és nehéz felkészülésen vagyunk túl, de tudatosan építkezve csúcsformában várjuk a viadalt" - fogalmazott Kump.

A center szerint a nyitómeccsen kulcsfontosságú lesz, hogy jól és taktikusan nyissanak, blokkvédekezésben pedig végig koncentráljanak és betartsák a taktikát, ugyanis a belgák nem a megszokott játékrendszerben játszanak, sokszor nem eredeti posztjukról támadnak.

"A cél, hogy felszabadultan játszunk, már csak azért is, mert a belgákon biztosan nagy lesz a teher így, hogy hazai pályán szerepelnek. Apait-anyait bele kell adnunk, kétszáz százalékon kell teljesítenünk, mert nagyon szeretnénk megnehezíteni minden riválisunk dolgát. Ha pedig, ne adj isten, kikapunk, szeretnénk emelt fővel, azzal a tudattal lejönni a pályáról, hogy mindent megtettünk" - mondta az első Eb-jére készülő játékos.

Az együttest irányító olasz Chiappini kiemelte, alaposan kielemezték a belgák egyedi játékrendszerét, első ellenfelüknél több, nagy tapasztalattal rendelkező, európai topbajnokságokból érkezett, fizikálisan erős röplabdázó is van, ami biztosan előnyükre válik majd.

"Természetesen nekik is megvannak a gyenge pontjaik, a saját erősségeink kiaknázása mellett ezeket szeretnénk kihasználni, igyekezni fogunk őket zavarba hozni. Ehhez nemcsak taktikailag, de mentálisan is készen kell állnunk" - fogalmazott a szakember.

Chiappini szerint a felkészülésük jól sikerült, elvégezték a munkát, amit szerettek volna, a válogatott napról napra lépett előre: kezdetben a fizikális edzéseken volt a hangsúly, ezt követték a technikai, taktikai előkészületek.

"Tudjuk, hogy nagyon nehéz a csoportunk, de készen állunk az Eb-re. A célunk, hogy minden nap a legjobbunkat nyújtsuk, az érzelmeinket kontrollálva, de azokat pozitívan felhasználva röplabdázzunk. Nagy bennünk a bizonyítási vágy, szeretnénk megmutatni, mit tudunk" - tekintett előre a szövetségi kapitány, aki idén májusban vette át a csapat felkészítését.

Azzal kapcsolatban, hogy várhatóan sok néző lesz, elmondta, a magyar keretben ugyan nyolc Eb-újonc is van, de minden játékos azért dolgozott, hogy sok néző előtt, ilyen impozáns csarnokban szerepelhessen. Hangsúlyozta, azt is pozitívan kell felhasználniuk, hogy a közönség nagy része a belgák sikeréért szurkol majd, ugyanis emiatt biztosan lesz pluszteher a hazai játékosokon.

"Szeretnénk kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, és bízunk abban, hogy ez elég lesz a továbbjutáshoz. Én is nagyon motivált vagyok, szeretném, ha a befektetett munka meglátszana a csapat teljesítményén" - zárta Chiappini.

A magyar és a belga válogatott csütörtökön 11. alkalommal csap majd össze, az egymás elleni mérleg hat magyar siker mellett négy belga győzelem. Legutóbb szintén egy belgiumi kontinenstornán, még 2015-ben találkozott a két csapat, akkor 3-0-ra a házigazdák diadalmaskodtak.

A nyolc magyar Eb-újonc mellett Török Katának és a csapatkapitány Tóth Fruzsinának a negyedik, Németh Anettnek és Nacsa-Pekárik Eszternek a harmadik kontinenstornája lesz az idei, míg Vezsenyi Adrienn és Kiss Gréta 2021 után másodszor tagja az utazó csapatnak.

A magyarok a csütörtökön 20 órakor kezdődő mérkőzés után szombaton az ukránokkal, vasárnap a lengyelekkel, jövő kedden a szlovénekkel, másnap pedig a világbajnok szerbekkel találkoznak. A csoportból a legjobb négy jut a brüsszeli nyolcaddöntőbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!