Női röplabda Eb - Második mérkőzését elveszítette a magyar válogatott

Sport, 2021.08.21

A magyar női röplabda-válogatott nagy csatában, 3-2-re kikapott szombaton a svájci csapattól az Európa-bajnokság zadari C csoportjának második fordulójában.

A Jakub Gluszak által irányított nemzeti csapat vasárnap 20 órától az olimpiai negyeddöntős, az Eb egyik esélyesének számító olaszok ellen folytatja szereplését a 24 csapatos, bolgár, horvát, román, szerb közös rendezésű kontinensviadalon.


Eredmény, 2. forduló, C csoport:
Svájc-Magyarország 3-2 (-22, 23, 27, -23, 11)
---------------------------------------------

Magyarország:
Pallag 15, Pekárik 10, Németh A. 8, Szakmáry 27, Gyimes 18, Király-Tálas 1, csere: Tóth F., Juhár (liberók), Török, Bagyinka 3, Vezsenyi 3, szövetségi kapitány: Jakub Gluszak


A magyar válogatott pénteken Szlovákia 3-1-es legyőzésével kezdte szereplését a kontinensviadalon. A több mint kétórás mérkőzést követően a játékosok jóval éjfél után kerültek ágyba, a szakmai stáb pedig éjszakába nyúlóan dolgozott, hogy minél jobban felkészítse az együttest a Svájc elleni mérkőzésre.

Szombaton a reggeli után a kétnaponta kötelező koronavírusteszt várt a küldöttségre, amely videózással és átmozgató edzéssel készült az alpesi ország csapata ellen. A csoportból a svájci az egyetlen válogatott, amely a magyar mögött áll az európai rangsorban, így a továbbjutás szempontjából kiemelten fontos találkozó várt a nemzeti csapatra.

Gluszak ugyanazzal a hat plusz egy játékossal kezdett, akik kivívták a szlovákok elleni sikert, az előző játéknapon pihenő svájciak pedig alaposan bekezdtek és jól variált nyitásaiknak köszönhetően négy ponttal megléptek. A magyarok, miután felvették a mérkőzés ritmusát, szélsőütőik vezérletével egyenlítettek - főleg a csapatkapitány Szakmáry Gréta volt elemében -, a hajrára fordulva pedig folyamatosan javuló teljesítményüknek köszönhetően fordítottak, így megnyerték az első felvonást.

A második szett alaphangját ismét Szakmáry pontjai adták meg, a svájciak pedig ekkor többet rontottak, így hamar hárompontos magyar előny alakult ki. Ez a következő labdamenetek során sem változott, a játszma derekán is ennyivel vezetett a Gluszak-csapat, amelyben Pallag Ágnes és Németh Anett is eredményesen röplabdázott. Hatpontos magyar előny után visszaesett a nemzeti csapat játéka, így a rivális 20-20 után fordított, majd hatalmas csatában egyenlített.

A harmadik felvonás eleje szorosan alakult, Gluszak azonban egypontos hátrányban feladót cserélt: Király-Tálas Zsuzsannát Bagyinka Fanni váltotta. Pár labdamenettel később a liberó Juhár Dalma is érkezett, a magyarok azonban sok hibával játszottak, így a Laura Künzler vezette svájciak három ponttal megléptek. Szakmáry támadásaival egyenlített a magyar válogatott és a hajrá is döntetlenről indult. A rendkívül izgalmas végjátékban a magyarok ugyan eljutottak szettlabdáig, de azt nem sikerült kihasználniuk, így a svájciak - negyedik lehetőségükkel élve - megfordították az állást.

A negyedik szettre Németh Anettet Vezsenyi Adrienn váltotta, és a változtatások beváltak, ugyanis ő, valamint Bagyinka és Juhár is jól teljesített, aminek köszönhetően a magyarok hétpontos előnyt alakítottak ki. A játszma második felében a nemzeti csapat nagy előnye ugyan egyre csökkent, de végül döntő felvonás következett.

A rövidített játékrész első pontjai után a magyarok vezettek, 3-1-ről a térfélcseréig azonban 3-8 lett. Gluszak időkéréssel és cserével is próbálkozott, de tanítványaiban már nem volt annyi erő, hogy még egyszer fordítsanak, így vereséget szenvedtek.

A 140 perces mérkőzés legeredményesebb játékosa Szakmáry volt 27 ponttal.

Juhár Dalma a találkozó után az MTI-nek azt mondta, megtiszteltetés számára, hogy pályafutása első Európa-bajnokságán pályára léphetett, igyekezett új lendületet adni a csapatnak, de sajnálja, hogy vereség lett a vége.

"Nagyot küzdöttünk, végig együtt voltunk, és bár voltak hibáink, egyetlen pillanatra sem adtuk fel. Ez még csak a második meccsünk volt, és ezen is szereztünk egy pontot, innentől a soron következő feladatokra koncentrálunk" - fogalmazott a liberó.

Kiemelte, vasárnap az olaszok ellen extra teljesítményre lesz szükség, mert a riválisnál szinte kizárólag világklasszisok szerepelnek, akik ellen nem fér bele a hibázás.

Jakub Gluszak szövetségi kapitány azt mondta, ilyen nehéz mérkőzésre számított, ugyanis csapatából mentálisan nagyon sokat kivett a szlovákok elleni összecsapás.

"A második szettben leadtuk a nagy előnyünket, a harmadikban pedig elveszítettük a szoros végjátékot. A negyedik játszmában meg tudtunk újulni, de a vége annak is izgalmas lett. Bár az ötödiket jól kezdtük, túl sok buta hiba csúszott a játékba" - elemezte a látottakat a lengyel tréner.

Megjegyezte, a svájciak végig nagy nyomást helyeztek csapatára támadásban és védekezésben is, és míg a magyarok nem tudták befejezni a labdameneteket, az ellenfél igen, ez jelentette a legnagyobb különbséget.

"Egy fontos pontot azért így is szereztünk, megyünk tovább, holnap új nap, megpróbálunk majd mindent megtenni az olaszok ellen" - összegzett a szakvezető.

Ez volt a két csapat 19. összecsapása, a svájciak mostani sikerükkel 10-9-re vezetnek összesítésben.


korábban:
Horvátország-Fehéroroszország 3-0 (19, 23, 15)

Az állás: 1. Horvátország 2 mérkőzés/2 győzelem, 2. Olaszország 1/1, 3. Svájc 1/2, 4. MAGYARORSZÁG 1/2, 5. Szlovákia 0/1, 6. Fehéroroszország 0/2
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!