Női röplabda Eb - Megszorongatta, de kikapott a lengyelektől a magyar válogatott

Sport, 2023.08.20

A magyar női röplabda-válogatott 3-1-re kikapott az esélyesebb lengyel csapattól az Európa-bajnokság genti A csoportjának vasárnapi játéknapján.

Női röplabda Eb - Magyarország-Lengyelország Az olasz Alessandro Chiappini által irányított együttes hétfőn pihen, kedden 17 órakor pedig a szlovénokkal találkozik a belga, német, olasz, észt közös rendezésű kontinensviadalon.

A hatosokból a legjobb négy jut nyolcaddöntőbe, erre a magyaroknak már csak matematikai esélye van.


Eredmény, 3. forduló, A csoport:
Lengyelország-Magyarország 3-1 (22, 12, -21, 16)
------------------------------------------------

Magyarország:
Lászlop 5, Boskó 4, Glemboczki 10, Nacsa-Pekárik 10, Németh A. 16, Kiss G. 16, csere: Tóth F., Kertész (liberók), Vezsenyi, Petőváry 2, Berkó, Török, szövetségi kapitány: Alessandro Chiappini


A magyarokra a mostani Eb eddigi legnehezebb feladata várt a nemzeti ünnepen, ugyanis a lengyelek amellett, hogy tavaly hetedikek lettek a világbajnokságon, idén dobogóra állhattak a Nemzetek Ligájában, így előzetesen a szakemberek a legjobb négy közé jutásra is esélyesnek tartották őket. A rivális eddigi mindkét meccsét játszmaveszteség nélkül nyerte, ezzel szemben a magyaroknak a belgák és az ukránok ellen sem jött össze még a részsiker sem.

A lengyel szurkolótábor már jó egy órával a kezdő sípszó előtt elfoglalta helyét a lelátón, így mindkét válogatott bevonulását tapsvihar fogadta. A mintegy ezerfős publikum a himnuszok után is éltette a csapatokat, amikor pedig útjára indult a labda, minden labdamenetben a tőlük megszokott hangos éljenzéssel biztatták kedvenceiket.

Alessandro Chiappini szövetségi kapitány kezdőcsapatát ezúttal Kiss Gréta, Boskó Ágnes, Nacsa-Pekárik Eszter, Németh Anett, Lászlop Alexandra és Glemboczki Zóra alkotta, míg a liberók közül Tóth Fruzsina és Kertész Petra is a mérkőzés elejétől pályán volt. Kump Alíznak kisebb hasfalsérülése miatt pihenőt adott a szakmai stáb.

A találkozó elején a magyarok a korábbi meccsekhez képest láthatóan felszabadultabban játszottak, és Nacsa-Pekárik jó megoldásaival tartották a lépést a riválissal. A kezdeti magyar lendületet a lengyelek egy hatpontos sorozattal törték meg, de Lászlop, Kiss és Németh pontjaival a hajrá előtt újra csak két egység volt a magyar hátrány. Ennél közelebb ugyanakkor - köszönhetően a hét elrontott szervának is - nem tudtak zárkózni a többi játékelemben jól teljesítő magyarok, így szoros küzdelemben kerültek hátrányba.

A második etapra a rivális egyik legjobbja, az átló Magdalena Stysiak egyre jobban bemelegedett, vezérletével hamar megléptek öt ponttal a lengyelek. A magyarok játékába ekkor több hiba csúszott, ráadásul Chiappini cseréi sem tudtak lendíteni a teljesítményen. A lengyeleknél Olivia Rozanski ellenállhatatlanul röplabdázott, amihez nyúlt, abból pontot szerzett - a szettben összesen kilencet -, vezérletével csapata könnyen megduplázta összetett fórját.

A harmadik felvonásra sort cseréltek a lengyelek, ettől úgy tűnt, új erőre kapnak a magyarok, akik sokáig fej fej mellett haladtak a korábbinál többet hibázó ellenféllel. Glemboczkiék mezőnyvédekezése és sáncmunkája az első szettben látottra javult, és 17-16-os magyar előnynél a riválist edző olasz Stefano Lavarininek újra pályára kellett küldenie legnagyobb sztárjait, Stysiakot és a feladó Joanna Woloszt. Némethék keze azonban ezúttal a hajrában sem remegett meg, így bravúrral szépítettek.

A negyedik szettre összeszedték magukat a lengyelek, újra lendületesebben, pontosabban röplabdáztak, a magyarok viszont elsősorban jó sáncmunkájuknak köszönhetően jó ideig ezúttal sem kerültek tetemes hátrányba. A hajrára aztán "kinyílt az olló" a csapatok között, de Kissék így is eddigi legjobb teljesítményüket nyújtották a tornán, alaposan megnehezítették a lengyelek dolgát.

A 120 perces mérkőzés legeredményesebb magyar röplabdázói az egyaránt 16 pontos Németh és Kiss voltak, a lengyelektől Rozanski 19 pontot szerzett.

Ez volt a két csapat 78. összecsapása, az örökmérleg 33 magyar siker mellett immáron 45 lengyel diadal.


Korábban:
Szerbia-Szlovénia 3-0 (20, 11, 15) Az állás: 1. Lengyelország 2 győzelem/0 vereség (6 pont, 6-0), 2. Szerbia 2/0 (6, 6-0) 3. Belgium 2 győzelem/0 vereség, 4. Ukrajna 1/1, 5. Szlovénia 0/3 (0, 1-9, 193-255), 6. MAGYARORSZÁG 0/3 (0, 1-9, 183-247)
(MTI)

Galériánk

Női röplabda Eb - Magyarország-Lengyelország Női röplabda Eb - Magyarország-Lengyelország Női röplabda Eb - Magyarország-Lengyelország Női röplabda Eb - Magyarország-Lengyelország Női röplabda Eb - Magyarország-Lengyelország Női röplabda Eb - Magyarország-Lengyelország
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!